Наеми на апартаменти в София

Наеми на апартаменти в София. Какво е търсенето и предлагането?

Наемането на апартамент в София може да бъде дълго и натоварващо. Прочетете в нашата статия какви са тенденциите в наемите на апартаменти в София.

 

Опасности при наемането и отдаването на апартамент без договор за наем

Сключването на договор за наем е задължителна стъпка при отдаването на имот. Ползването на жилище под наем изисква устна договорка или писмен документ, който да установява правилата за живеене в имота. В същността си, договорът представлява споразумение, посредством което наемодателят дава право на наемателя временно да пребивава в имота му при определени условия и срещу заплащането на предварително определена сума. В него се регламентират основните права и задължения както на наемателя, така и на наемодателя. Вписват се личните данни на двете страни по договора, уточняват се размерът на наемната цена или най-общо казано – описват се всички детайли от значение за споразумението.
Освен това договорът може да се използва като доказателство, за да защитите правата си, в случаите когато се стигне до конфликти с отсрещната страна.

Препоръчително е в наемния договор да бъдат включени точки за размер на наема, размер на предплатата, срок на наемането, правата и задълженията на двете страни, както и клаузи за прекратяване на договорните отношения. За допълнителна сигурност и спокойствие е желателно към него да бъде включен и приемо-предавателен протокол, в който да бъде описано текущото състояние на жилището и вещите в него към момента на отдаването му под наем. Нотариалната заверка на договора също е вариант, чрез който ще можете да защитите интересите си, ако се стигне до конфликти и съдебни дела.

 

Какво е търсенето на апартаменти в София?

 

Тенденции в наемите

Търсят се основно двустайни, но и много тристайни апартаменти. В централните, южните и източните райони на столицата цените на двустайните апартаменти са в обширен диапазон – от 250 до около 800 евро за месечен наем. Тристайните жилища в тези райони се предлагат на нива от 300-350 евро до над 1100-1200 евро. Предпочитанията на наемателите са предимно към двустайни и тристайни жилища в близост до зелени площи и метро. 

 

Поддържането на апартаментите

Поддържането на апартамента в добро състояние преди наемането му, е основен фактор за привличане на повече бъдещи наематели. В този ред на мисли, наемодателят е длъжен да представя в добър вид своя имот. Да бъде изчистен, подреден и пригоден за основните нужди на бъдещия наемател. Дребните ремонтни дейности да бъдат приключени ако е възможно, разбира се, преди имотът да бъде отворен за огледи.
След като вече има наемател, той от своя страна е задължен също да поддържа апартамента според подписаните в договора или изговорените устно изисквания на наемодателя. 

 

Наличието на домашен любимец

Да се намери апартамент, който да отговаря на личните нужди на търсещия, да попада във финансови му възможности и най-вече да разрешава отглеждането на четириног приятел, се оказва голямо предизвикателство за повечето хора, които искат да наемат апартамент.
Нерядко както собствениците, така и хазяите желаят вписването на домашния любимец в договора за наем. Това не е задължително, но би могло да донесе спокойствие и у двете страни, че всичко около животното е изговорено. Освен това, в София, както и в голяма част от българските общини действат наредби, приети от местните общински съвети, които регламентират отглеждането на животни в жилищните сгради, кооперациите и етажните собственост. В София и района, например, това е Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община. Добре е да бъдете запознати с установения ред в съответната община, в която ще живеете под наем, за да имате предварителна подготовка какви са изискванията и дали отговаряте на тях. 

 

Какво трябва да знаем за предлагането на апартаменти в София?

 

Агенциите за недвижими имоти

Сътрудничеството на агент на недвижими имоти е от съществено значение в бързото откриване на приветлив имот с достъпен месечен наем. Това е така, тъй като брокерите познават в детайли пазара на имоти и актуалните тенденции, което освен че ви осигурява пряк път към по-атрактивни имоти, елиминира риска от дълъг и изтощителен процес, който често води до неизгодни сделки.

Работата на експертите в сферата спомага на наемателите да се ориентират в ситуацията. Добрият брокер ще защитава интересите и ще предоставя ценни насоки при възникването на ситуации, изискващи допускането на компромис с първоначалните нагласи и желания на наемателя. 

Ако решите да се доверите на професионален консултант в търсенето на имот под наем, ще се възползвате от още една привилегия – съдействие в изготвянето на документалната част. Брокерите на недвижими имоти имат солиден опит със сключването на различни по естество сделки, включващи контакти с много и разнообразни клиенти. Това им позволява да бъдат наясно с всички капани и порочни практики, които могат да възникнат около сключването на споразумение за наемни отношения. Именно поради това, ако разчитате на услугите на консултант, ще получите професионално изготвен договор, който ще защитава както вашите интереси, така и тези на вашия наемодател.

 

Измамниците в сайтовете

Често се случва на търсещи жилище под наем, както и за покупка, да попаднат на фалшиви обяви или измамници, представящи се за брокери. Фалшивите обяви освен досадни могат да бъдат и опасни, затова ако имате възможност да работите с имотен консултант не се колебайте и направете допълнително проучване на имотните компании с добри отзиви.