преди да освободите апартамента си под наем

Какво трябва да направите преди да освободите апартамента си под наем?

Всичко, което трябва да знаете при изнасяне от апартамент под наем

Ако ви предстои изнасяне от настоящето Ви жилище е важно да знаете на какво да обърнете внимание, за да бъдете напълно спокойни и подготвени. Обикновено безредието, съпътстващо освобождаването на имота, както и безкрайното уговаряне на подробностите около изнасянето на багажа изместват фокуса от също толкова важни аспекти, които всеки наемател е добре да вземе предвид. За да научите кои са необходимите стъпки преди да освободите апартамента си, прочетете нашите съвети.


Бъдете сигурни, че всички вещи са на мястото си

Убедете се, че сте върнали всички вещи и мебели на предварително предвидените им места. Разбира се, бихте срещнали известно затруднение да си припомните какво е било конкретното вътрешно разпределение, особено ако отдавна обитавате жилището. Това е така, тъй като обикновено при дългосрочно наемане на апартамент, повечето квартиранти променят разположението на част от мебелировката, за да осигурят комфорта и удобството в ежедневните си нужди. Постарайте се да приведете апартамента във вида, в който ви е бил предаден за ползване от вашия наемодател. Дори и да не сте предприемали значими размествания в интериора, процесът по подготовката на изнасянето обикновено е съпроводено от образуването на сериозен безпорядък. Именно поради това е желателно да положите усилие, за да внесете ред в безцелно разпилените из цялото жилище принадлежности. По този начин ще спестите на своя хазяин неприятното впечатление от вашето отношение, както и ангажимента да влага време и усилия в дейности, които в действителност са изцяло ваша отговорност. Не на последно място, ще съумеете да запазите добрия тон и коректността в установените помежду ви взаимоотношения.


Разгледайте за възможни вреди, останали от престоя ви

Проверете внимателно дали по време на вашия престой не са възникнали повреди, дефекти и захабявания, отнасящи се както до състоянието на електроуредите и обзавеждането, така и в цялостния вид на имота. В много от случаите наемните отношения са скрепени с детайлно описан договор, към който е прикачен и приемо-предавателен протокол. Най-често той представлява подробен списък на обзавеждането и оборудването на имота, като в него се посочва и тяхната изрядност. По този начин собствениците на отдавани под наем имоти целят да подсигурят своето спокойствие, че при освобождаване на жилището, то ще бъде предадено в същото състояние, в каквото е било в деня, в който наемателят се е нанесъл. Имайте предвид, че приемо-предавателният протокол е тясно свързан с внесената от наемателя първоначална сума, която изпълнява ролята на депозит. Важно е да знаете, че след преустановяване на наемните отношения, тази гаранционна вноска може да бъде удържана от собственика, ако има нанесени щети по имуществото. Сумата също така може да бъде задържана, ако се установи наличието на непокрити задължения – пропуснати наеми или неплатени сметки за битови нужди като ток, вода или парно.


Почистете отлично помещението 

Почистете старателно помещенията преди да освободите жилището. Едно от най-неприятните неща, свидетелстващи за вашата немарливост, е да оставите след себе си занемарени и замърсени помещения и повърхности. Постарайте се да почистите така, както бихте го направили за самите вас. Минете с прахосмукачка в стаите, като не забравяте да забършете прахта от всички хоризонтални повърхности. Ако разполагате с време и възможност, бихте могли да измиете подовете, а защо не и прозорците (в случай че метеорологичните условия позволяват). При никакви обстоятелство не пропускайте грижата за санитарните помещения. Имайте предвид, че особено ценна практика е да проветрите цялото жилище. Това е особено важно, тъй като застоялият и спарен въздух може да повлияе негативно в усещането за чистота. По този начин усилията ви ще останат недостатъчно оценени, въпреки вложеното време и старание.


Прочетете подробно договора си отново

Подробното запознаване с условията по споразумението са сред строго задължителните стъпки при сключване на договор за наем. Трябва обаче да имате предвид, че детайлният прочит е също толкова важен и в етапа на напускане на жилището, макар и на пръв поглед това да не изглежда от особено значение. Повече от сигурно е, че едва ли помните съдържанието на всички клаузи, както и личните си права и задължения, особено ако самият договор е в сила от отдавна. Именно поради тази причина е препоръчително да прегледате споразумението отново. Това ще ви помогне да си припомните всички условия, с които е наложително да се съобразите при напускане на имота. Подобни изисквания обикновено са вписани в раздела, разглеждащ възможността за прекратяване на договорните отношения. Информацията ще ви помогне да се ориентирате каква е процедурата при желание за предварително прекратяване на договора, при какви случаи дължите неустойки, какъв е необходимият срок за да отправянето на предизвестие, както и по какъв начин може да ви бъде върнат вложеният аванс. Силно препоръчително е обаче да се запознаете отново с детайлите по договора много преди да предприемете решението за прекратяване на споразумението и да пристъпите към освобождаването на имота.


Съберете всичките си притежания

Съберете всичките си притежания. Прегледайте обстойно всички рафтове и чекмеджета, особено онези, които отдавна не сте използвали. Често именно там са оставени вещи, които отдавна сте забравили или дори сте си мислили, че са безвъзвратно загубени. Огледайте пространствата върху холната секция и гардеробите, проверете под леглото и зад нощното шкафче – обикновено там попадат случайно изпуснати принадлежности. За да сте сигурни, че не пропускате нещо важно, бихте могли дори да си направите списък, който да използвате при опаковането на багажа.
В случай че сте вложили лични средства в закупуването на дребни кухненски уреди като тостер, кана за загряване на вода, електрическа сокоизтисквачка, от които вече не се нуждаете, бихте могли да обсъдите с вашия хазяин възможността да ги оставите за ползване срещу съответна сума. Не на последно място по важност, помолите наемодателя си да се свърже с вас, ако открие ваши лични вещи, които се пропуснали да вземете, но не сте успели да установите навреме тяхната липса.


Платете своята част от домакинските сметки

В суматохата покрай освобождаването на имота, пренасянето на багажа и настаняването в новата квартира често се случва наемателите да пропуснат някоя от отговорностите си. Именно поради тази причина е важно предварително да си отделите време, за да проверите дали имате непокрити задължения за домакинството. Ако установите, че в действителност сте забравили да платите някоя от битовите сметки или таксите за вход, заемете се с тяхното изплащане. Не забравяйте, че ако се изнесете в средата на месеца, част от генерираното потребление на електричество и вода са все пак ваша отговорност. Подходете етично и не оставяйте ангажимента за покриване на разходите изцяло на собственика на жилището. Ако не можете да предвидите с точност какъв ще бъде размерът на дължимата сума и не желаете да оставите предварително средства за нейното покриване, бихте могли да уговорите среща с вашия наемодател на по-късен етап, когато вече има излязла разписка.