най-предпочитаните квартали в София за наем на апартаменти

Кои са най-предпочитаните квартали в София за наем на апартаменти?

Наемането на подходящ апартамент в София може да се окаже доста трудна задача, особено ако идвате от друг град, имате бегла представа за имотния пазар и нямате опит в търсенето. Научете кои са най-предпочитаните квартали и как от Имотека можем да Ви помогнем!

 

Пазарът на имоти в София през 2024-та година

Балансиран пазар на жилища и внимателно планирани покупки ни очакват през 2024 г. Съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар.
„Предстои добра година за качествените имоти. Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си. Очакванията за ръст на лихвите прави потребителите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Покачването на лихвените проценти обаче няма да е драстично и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще рефлектира върху ниския сегмент – продавачите там вероятно ще трябва да направят известни компромиси с цената”, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на Имотека.

 

Най-предпочитаните квартали от наемателите в София

Когато става въпрос за наемане на имот, то интересът както на наемателите, както впрочем е и при купувачите, е насочен към определени райони. Южните и югоизточните квартали на София са едни от най-търсените и желани както за покупка, така и за наемане в столицата.

Причини за това можем да открием в няколко водещи фактора – спокойствието, по-благоприятна среда и близостта до природата, както и модерността в строителството на новите проекти, характеризиращи се с по-ниско строителство. Близостта до паркове и зелени зони, надеждността и релаксиращата среда мотивират все повече хора да се ориентират към търсене и наемане на апартамент в тези райони.

Най-предпочитани към момента квартали в столицата са и Малинова долина и Кръстова вада – новоизграждащи се квартали, където се наблюдава интензивно предлагане на жилищни проекти и наемателите имат възможност да наемат висококачествени апартаменти. Но също така, интересът към апартаменти под наем продължава да е висок и в квартали като Лозенец, Център, Иван Вазов, Младост.

 

Наем на апартамент в Лозенец

Квартал Лозенец е сред най-търсените южни квартали на София. Освен голямата му площ, кварталът разполага и с разнообразие от жилищни сгради. Кварталът е един от старите в столицата и е разделен на Горен и Долен Лозенец, които се формират още от средата на 20-те години на XX век. Мнозина познават Лозенец и като „Журналистическия квартал“, тъй като в частта му, където днес е пл. „Журналист“, са се намирали къщите на редица известни български поети, писатели и общественици, сред които Валери Петров, Михаил Андреев, Минчо Дилянов и други. Богато озеленените улици прославят района като „зелената перла" на София, а това, в съчетание с централната му локация, перфектното инфраструктурно и обществено обезпечаване, отличният достъп до градски транспорт, бързата връзка с центъра, близостта до Южния парк, наличието на няколко големи търговски центъра и Правителствена болница, както и престижният му статут го превръщат в една от най-желаните имотни локации в София.
Вижте нашите предложения за наем на апартамент в район Лозенец тук!

 

Наем на апартамент в Център

Тук предимствата за избор на квартал са много – от удобният градски транспорт през добре изградената инфраструктура, близостта до детски заведения, аптеки, медицински центрове, множеството зелени площи и културно-развлекателни места.
И въпреки, че цените в централната част на столицата са едни от най-високите, кварталът остава сред най-предпочитаните и заради изобилието от качествени жилищни кооперации и къщи, построени в началото и средата на 20 век. Много от тях са с впечатляваща архитектура, която е поддържана и до днес. Голяма част от старите сгради са реновирани, за да отговорят на съвременните изисквания, като немалък брой от кооперациите в центъра са новопостроени – на мястото на стари постройки. 
Вижте всички предложения за наем на апартамент в сърцето на столицата тук!

 

Наем на апартамент в Иван Вазов

Квартал Иван Вазов също е сред районите на София, към който се проявява изключително висок интерес.
Ценни предимства на района са добрата инфраструктура, близостта до центъра на града, както и контактът с търговската улица Витоша. Освен това, в квартала е разположен един от големите пазари на София – пазар „Иван Вазов“.
Кварталът е заобиколен от парковете „Южен парк“, паркът на „Медицинска академия“ и паркът на стадион „Раковски“. Тук се намират и няколко училища, между които престижната „Търговско-банкова гимназия“, Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“. Спортните комплекси „Раковски“ и „Спартак“ също са на територията на кв. „Иван Вазов“.
От имотна гледна точка, районът има разнообразен тип строителство, от останалите все по-малко еднофамилни къщи, през стари, но реновирани кооперации, до новопостроени жилищни сгради.
Тук се намира и една имотна перла – многостаен обзаведен апартамент до Южен парк. Луксозен, красив и уютен дом, който ви очаква!

 

Наем на апартамент в Кръстова вада

Кръстова вада е сред най-динамично развиващите се нови квартали на София, като в района преобладава сравнително ниско строителство от еднофамилни къщи, луксозни затворени комплекси и нискоетажни жилищни сгради.
Кварталът е атрактивен както за покупка, така и за наемане на апартамент, предимно заради добре изградената инфраструктура, лесният достъп до центъра на София, както и изхода от града, посредством близостта до Околовръстен път.
Вижте офертите за наемна апартамент в Кръстова вада тук!

 

Наем на апартамент в Младост

Квартал Младост е един от най-бързоразвиващите се и модерни квартали в столицата, особено след откриването на най-големия бизнес комплекс в Източна Европа – Бизнес парк София. Намира се в източната част на града и е разделен на 5 микрорайона: Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4. Първоначално предвиден като периферен квартал на София, локацията на Младост се оказва ключова за развитието на града. Кварталът има изключително добре развита транспортна инфраструктура. Преминават автобуси, тролейбуси, както и маршрутни таксита. Благодарение на четирите метростанции, които обхващат до голяма степен отделните микрорайони, от Младост има директен достъп както до летището, така и до централните авто и жп гари на София.

Вижте нашите предложения за наем в район Младост тук

 

Как агенция за недвижими имоти Имотека може да Ви помогне с намирането на апартамент под наем в София?

В лицето на Имотека ще откриете ценна подкрепа и свобода в избора на предложения. Нашата агенция разполага както с широка база контакти на клиенти, така и с актуална информация за отдаваните към момента апартаменти в София.


Нашите брокери знаят как да направят качествена селекция, за да отсеят само истински значимите за вас обяви!