апартамент под наем подготовка

Как да подготвите апартамента си за отдаване под наем?

Всичко, което трябва да знаете за вида на апартамента при даване под наем

Предстои ви отдаването на имот под наем, но не сте съвсем сигурни как да подготвите жилището си така, че да го акцентирате върху предимствата му и да го представите във възможно най-добрия му вид? Прочетете нашите съвети, които ще ви ориентират за всичко необходимо, което трябва да знаете при грижата за апартамента и как да го подготвите, за да привлечете интереса и вниманието на потенциалните му бъдещи обитатели.


Апартаментът трябва да е минал поне основен ремонт

Сред най-съществените критерии, които наемателите неотлъчно следват при избора на жилище, в което да се настанят, е общото състояние и вида на имота. Докато при купувачите на дневен ред стои въпросът ново или старо строителство, при наемодателите тази специфика е по-слабо застъпена. Въпреки това, изискването налага в жилището да бъде осъществен поне основен ремонт, както освен това имотът предлага най-жизненонеобходимите удобства. Имайте предвид, че с влагането на усилия и финансови средства може да вдъхнете нов живот на старото жилище, което да го открои и направи конкурентноспособно и атрактивно за търсещите имот под наем.
Освен това не забравяйте, че добрият външен вид не само, че ще спомогне за по-лесното и бързо откриване на наематели, но също така ще послужи като обоснован аргумент за по-високата стойност на месечния наем. Поради тази причина е напълно основателно да инвестирате в подобряването на жилищните условия, като по този начин със сигурност ще си възвърнете вложените средства, макар за това да се изисква известно време. Ако все още обаче изпитвате колебания дали си заслужава да се заемете с нелеката задача да направите основен ремонт на имота, се опитайте да се поставите в обувките на наемателите. Бихте ли проявили желание да се нанесете в апартамент, по чиито стени и тавани има следи от влага и мухъл, дограмите пропускат студен вятър, вратите на помещенията скърцат, плочките в банята са напукани или дори се отлепят, а съществуват и проблеми с електрическата и ВИК инсталациите? Ако отговорът ви е „не“, подгответе се за ремонт.


Чистотата е ключова

Колкото и модерно и добре обзаведено да бъде едно жилище, съмнителната хигиена в него може да бъде повече от логично основание заинтересованата страна да загуби всякакво желание за наемането му. Замърсените помещения и безразборно разхвърляните вещи са откровена антиреклама. Затова е важно да положите грижа и да приведете в ред вашата собственост. Почистете помещенията с прахосмукачка, а където повърхностите позволят минете с моп, напоен с подходящ препарат. Забършете насъбралата се прах от всички рафтове и хоризонтални площи. Преди да поканите на оглед потенциални квартиранти, се постарайте да измиете и прозорците. Почти винаги наемателите са водени от любопитството да надзърнат през прозореца или терасата, за да открият каква панорама се разкрива пред тях.
Не забравяйте да почистите старателно санитарните помещения и кухнята. Там нечистотиите често са особено упорити, а вашите наематели едва ли искат да бъдат принудени да се заловят с тях още с настаняването си. Ако са ви останали сили, желание и време, може да обърнете внимание и на състоянието на етажната площадка пред апартамента. Имайте предвид, че поддържаният и спретнат вид се забелязва още преди пристъпването през прага на входната врата.


Ако не е обзаведен - заложете на изчистен дизайн

В случай че имотът ви не разполага с обзавеждане и тепърва ви предстои да взимате интериорни решения и да избирате мебели, заложете на изчистен дизайн. Стремете се той да бъде възможно най-функционален, като се съобразите с базисните нужди на всеки човек в ежедневния му бит. Имайте предвид, че вкусът е изключително субективен, поради ткоето се стремете да избягвате мебелировка в ексцентрични нюанси или с нестандартен облик. По-трудно бихте сгрешили, ако се съобразите с качеството и цената като водещи критерии, по които да изберете различните компоненти.
Ако изпитвате затруднения и интериорният дизайн не е ваша силна страна, бихте могли да разгледате списания за дома или специализирани сайтове, от които да се вдъхновите за различни идеи за обзавеждане на апартаменти. Опитайте се да си представите как бихте искали да изглежда цялостната визия на вашия имот във финален вид. Разгледайте снимки на обзаведени апартаменти и комбинирайте елементите от тях, които най-много ви допадат. Водете се от стремежа селектираните компоненти да си прилягат стилово.


Бъдете сигурни, че не е претрупан

От изключително значение е да се убедите, че жилището няма да бъде претрупано с излишни мебели. Затова е желателно да помислете обстойно как най-оптимално да разположите необходимата покъщнина. Особено важно е да бъдете внимателни, когато се налага да се заемете с обзавеждането на малко жилище. Следвайте концепцията „по-малкото е повече“, като оставяте достатъчно свободни пространства, които да създадат усещане за простор. Почерпете хитроумни идеи за обзавеждане на малко жилище и помислете дали поръчковите мебели няма да бъдат по-практична и съобразена с особеностите на вашия апартамент алтернатива. Имайте наум, че няма как да предвидите от какво биха се нуждаели вашите квартиранти, затова си оставете възможност да реакция. Представете си, че откриете мечтаните наематели в лицето на млада двойка. Със сигурност те ще се чувстват непривично, ако се наложи да спят на двуетажно легло, нещо за което може би не сте се досетили, когато сте взели решението за покупката на такова. Затова се стремете да правите конвенционални избори и да мислите с няколко хода напред.


Говорете със съседите си, че смятате да отдавате жилището

Особено полезна практика е да уведомите съседите си за решението си да отдадете жилището си под наем. На пръв поглед може да ви се струва, че това е напълно неоснователно и няма логична причина да се занимавате с подобни детайли. Имайте предвид обаче, че новите и непознати лица във входа се забелязват бързо, а може да се окаже, че имате любопитни съседи, които имат склонността да разпитват и то невинаги по деликатен начин. Ако поемете отговорността да говорите предварително с тях, ще спестите на вашите наемателите редица въпроси, а вероятно и сконфузни ситуации.


Подгответе хубави снимки на имота

Старателната подготовка на обявата и заснемането на качествени и реалистични снимки на имота е съществено важна подробност. Не бива да забравяте, че в действителност това е и първият досег на потенциалните наематели с жилището, което предлагате.  Затова е важно снимките, съпътстващи публикуваната оферта, да бъдат направени от професионалист, който освен поглед към детайла, има познания за това как да представи в най-достоверен, но и приятен облик вашия имот. Особено голямо предимство е ако решите да добавите към обявата и видео материал. Чрез него клиентите ще добият по-ясна представа за разположението на стаите и големината на жилището. Виртуалната разходка може да спести разочарованията, които клиентите често изпитват, когато видят на живо предлагания апартамент.


Проветрявайте имота

Привидно може да изглежда като незначителен детайл, но е от особено значение да полагате грижи за редовното проветряване на помещенията както преди, така и след всеки оглед. Имайте предвид, че в необитаемите имоти въздухът застоява, тъй като прозорците се отварят по-рядко и няма ежедневен достъп на свеж въздух. В случаите, когато това е възможно, опитайте се да посещавате имота си, за да го оставяте да се проветри за по-дълъг период от време. Това е от значение, тъй като по-лошото състояние на въздуха може да повлияе негативно върху представата за нивото на чистота, с която ще остане наемодателят. Така съществува вероятността да обречете на неуспех положените старания да представите апартамента си в идеален вид.


Обърнете внимание на осветлението и окабеляването

Освен жизнена необходимост, осветлението има съществена роля за създаването на уютна и приятна атмосфера в цялото жилище. Обърнете нужното внимание на този аспект и помислете къде да поставите осветителните тела, за да бъдат възможно най-функционални за използване. Вземете като фактор изложението на жилището, за да прецените до колко може да се възползвате от естествената светлина. Апартаментите с южно изложение имат предимство пред тези със северно, тъй като лъчите на слънцето проникват в продължение на целия ден. Това създава усещане за топлина, а количеството светлина е напълно достатъчно дори за дейности, които изискват по-усилено вглеждане като например четенето и писането. Ако обаче вашият имот е разположен от северната страна на жилищната сграда, може да компенсирате усещането, като поставите лампи на правилните места. В никакъв случай не бива да подценявате и окабеляването, както и разположението и броя на контактите. Поради това е добре да си дадете време и да помислите за всички онези дейности, които изискват връзка с електроинсталация, както и къде най-често прибягваме до нея: от включването на лаптопа, през използването на сешоар и пускането на климатик/отоплителна печка до зареждането на мобилния телефон. Разбира се, трудно бихте могли да предвидите всички нужди на своите наематели, но не пречи да опитате да поразсъждавате практично.