краткосрочното ваканционно отдаване на жилища под наем

Тънкостите при краткосрочното ваканционно отдаване на жилища под наем

Ако притежавате жилище и обмисляте дали краткосрочно да го отдадете под наем, е от особено значение да се информирате предварително за спецификите на този тип наемни взаимоотношения. 

Всичко, което трябва да знаете за краткосрочното отдаване на жилище

Бум на пазара в последните няколко години

В рамките на последните десет години се забелязва значителен ръст на чуждите граждани в България. Сред тях има както поток от екскурзианти, избиращи страната ни като дестинация за летен отдих и културен туризъм, така и работещи хора, установяващи се тук, вследствие на различни бизнес проекти. Новото явление неминуемо рефлектира върху засиления интерес към краткосрочно отдаване на апартаменти под наем в платформи като Airbnb и Booking. Тенденцията допълнително набира популярност и сред пътуващите в страната българи, тъй като създава идеална възможност за отседне на място, което предлага редица удобства, атрактивни цени и не на последно място – реално усещане за домашен уют и комфорт. Ако разполагате с имот, който обмисляте да обявите за краткосрочно отдаване, е важно да наблегнете върху няколко фактора, благодарение на които ще предoставите по-качествена услуга. По този начин ще си спечелите реноме на коректен хазяин и ще реализирате по-добри печалби. Останете с нас, за да научите върху какво да фокусирате времето и усилията си.

Онлайн присъствието е ключово

За да покажете в най-добра светлина отдавания от вас имот под наем, е от изключително значение доколко атрактивно ще бъде представянето му в онлайн средите. Трябва да имате предвид, че снимките, които представляват визуалния облик на вашата оферта, са първият досег на потенциалните ви гости с вашия имот. Именно затова е важно да положите повече старание и креативност при създаването на вашата обява. Не забравяйте, че търсенето на идеално място за настаняване сред морето от обяви е много време изискващо, поради което потребителите често избират да скролват, докато открият предложение, което наистина да прикове вниманието им. Ето защо при пускането на подобен тип ваканционен имот в платформи като Airbnb е повече от задължително да се погрижите за тяхното оформление. За целта е препоръчително снимките да бъдат направени с професионален фотоапарат, с което ще направите изображения с много по-добра резолюция. Те, от своя страна, ще спомогнат да пресъздадете реалистично средата и условията в жилището. Съществуват няколко прости, но много ефективни съвета, към които да се придържате, за да постигнете приятно за окото визуално съдържание.
Според тях фотографиите трябва да са:

  • Заснети през деня;
  • Хоризонтално ориентирани;
  • Разнообразни – с различни перспективи към помещенията в дома;
  • Представящи реално с какви мебели и уреди ще разполагат гостите;
  • Запечатващи атрактивни акценти и детайли от интериора

Честа нужда от почистване

При дългосрочното отдаване задължението да поддържате имота в съвършен ред и чистота се ограничава до момента на провеждане на огледите, след което отговорността е поверена в ръцете на наемателя. За разлика от дългосрочния наем, при краткосрочното отдаване вие като собственик имате ангажимент да следите за добрия вид и състояние на жилището и старателно да почиствате след всеки посетител. Това задължение обаче трудно може да се впише във всеки график, особено ако практикувате професия, изискваща да сте на разположение всеки делничен ден от 9:00 до 18:00 ч. Поради това много собственици на жилища наемат професионална фирма или лице, което да изпълнява тази толкова важна задача. Разбира се, ако решите да се доверите на човек, който да се грижи за имота, ще се наложи да отделите определена част от печалбата си. Въпреки това, има решение на казуса – често притежателите на подобни жилища сформират цената на нощувката като калкулират таксата за чистене отделно. Какъвто и подход да изберете, е важно да прецените рационално сумата, за да запазите в разумни граници съотношението цена – качество.

Интериорът има значение за цената при този тип наем

Сред водещите критерии при временно отсядане е приветливата обстановка и цялостния интериор на жилището. Важно е да се погрижите имотът да бъде функционално оборудван и условията да отговорят на общите нужди. Ако нямате предишен опит в обзавеждането на жилище и неговата подредба, бихте могли да почерпите вдъхновение като потърсите и разгледате примери за интериорни решения в интернет. Това ще ви помогне да се сдобиете с идеи и представа как искате да изглежда крайният дизайн на вашия имот. Тук е моментът да отбележим, че качествените електроуреди и мебелировката от естествени и скъпи материали имат пряко отношение върху сформирането на наемната цена, която ще изисквате от посетителите. Въпреки това, е важно да имате предвид, че в никакъв случай не бива да прекалявате с вещите, особено ако разполагате с малко жилище. Все пак гостите не се нанасят трайно в жилището и едва ли се нуждаят от пълно кухненско снаряжение. Оставете свободни пространства, за да запазите простора и въздуха в помещенията.  

Преценете местоположението

Местоположението на имота също не бива да бъде подценявано като фактор при образуването на цената за нощувка. Желанията на търсещите временно настаняване са много различни, поради което предимствата за един, биха се превърнали в съществен недостатък за друг. Така например макар вашето жилище да е на централна локация и в близост до историческата част на града, може да се окаже нежелано място за настаняване за гости, търсещи уединение или удобството на безплатно паркомясто. За да рекламирате успешно преимуществата на жилището, трябва да „влезете в обувките“ на туристите. Помислете ако бяхте на тяхно място кои биха били основните ви изисквания в подбора на места за настаняване. След като направите това своеобразно упражнение, преценете с какво разполагате и как да откроите качествата на имота си, за да спечелите интереса на потенциалните посетители. Възможностите са многообразни: панорамен изглед към морето/планината, спокоен район или изобилие на барове и активен нощен живот, локация в близост до културна, туристическа или природна забележителност, разположение до ключови места като летище и гара. 

Семплият декор и малките детайли са важни

Когато се подготвяте да пуснете своя апартамент в Airbnb и Booking, е добре да знаете, че апартаментите, които се “продават” най-добре са тези с изчистен дизайн, съвременен семпъл декор, красиви и артистични, но ненатрапчиви акценти. Премахнете излишните вещи, което не биха били от полза за гостите и се придържайте към скандинавския уют и концепцията за минимализъм.

Не забравяйте за данъците при платформи като Booking и AirBnb

Според Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) доходите от краткосрочното отдаване се облагат с данък. Важно е да знаете, че съществува разлика изразяваща се в това дали се предлага туристическа услуга, при която недвижимият имот се наема от лица, които отговарят на определението „турист“ (съгласно Закона за туризма), или не. Без значение от ситуацията и вида на предлаганата услуга обаче, е необходимо да бъдете изрядни в покриването на задълженията си за данъци върху реализираната печалба.

Необходимата гъвкавост

За успешното отдаване на имот в краткосрочен план е необходимо да подхождате с търпение, разбиране и да бъдете гъвкави в контакта си както с потенциалните ви гости, така и с останалите живущи в кооперацията. Не бива да подценявате ролята на съседите за постигането на спокойни и хармонични взаимоотношения, тъй като често възникват конфликтни ситуации, вследствие на тяхното несъгласие непознати хора да разполагат с достъп до сградата. Няма как да разчитате на гаранция, че ще срещнете разбиране, ако запознаете предварително останалите собственици на имоти с вашето намерение, но със сигурност ще намалите риска от възникване на неудобни ситуации и повдигането на излишни въпроси към вашите гости. 
Добра практика е да предлагате на вашите посетители различни алтернативи за плаващо настаняване, за да се съобразите с техните нужди и график. Коректното отношение, склонността към дискусия и емпатията със сигурност ще ви донесат успех.