Как да изберем добра агенция за недвижими имоти в Пловдив?

Как да изберем добра агенция за недвижими имоти в Пловдив? 5 основни стъпки

Много е важно да изберем правилната за нас агенция за недвижими имоти в град Пловдив. Тук можете да прочетете за петте основни стъпки.


Цени на имотите в най-търсените квартали? 

Едни от най-предпочитаните райони и квартали в „града под тепетата“ са кв. Тракия, кв. Мараша, Съдийски квартал, кв. Военна болница, кв. Христо Смирненски, кв. Кършияка.
Най-високи цени поддържат имотите в централната част на града. В нея търсенето значително изпреварва предлагането. Купувачите могат да избират между едностайни, двустайни и тристайни жилища, предимно тухлено и ново строителство, както и къщи. Клиентите са ориентирани предимно към напълно или частично обзаведени имоти. В центъра на града се предлагат и офиси за отдаване под наем. 

 

5 стъпки при избор на агенция за недвижими имоти в Пловдив

 

Проверете средната цена на имотите в  Пловдив

Средните цени в Пловдив зависят много от фактори като типа имот, който се търси – едностаен, двустаен многостаен или къща, покупка на вече построен имот ли е или „на зелено“, в кой квартал и т.н. Обикновено цените се движат в диапазона 1000 – 1600 евро/кв. м. В случай обаче, че сте решили да закупите жилище в Пловдив, то първо се консултирайте с брокер на недвижими имоти.

 

Изберете целеви квартали

Много е важно да се насочите към квартали, които пасват на начина ви на живот. Така например квартал „Тракия“ е и един от най-големите в града. На територията му се намират 2 висши училища, няколко средни училища, читалища и детски градини. Жителите на града разполагат и с няколко социални и здравни заведения. Кварталът се свързва с останалите части на града посредством автобусни линии на градския транспорт. Районът предлага и голямо разнообразие от супермаркети, магазини, кафенета и заведения за хранене. Там се намират няколко парка и много зелени площи.


Западният район включва кварталите „Христо Смирненски“, „Гарнизонна фурна“, „Младежки хълм“ и „Прослав“. В тази част на града, жителите също разполагат с  училища, болници, ресторанти, детски градини, паркове. В западната част на Пловдив се намира и „Мол Пловдив“, както и гребната база и градския стадион. Именно тези обекти правят районът подходящ за активно спортуващи. 
Северната част на града е известна сред пловдивчани като Кършияка. В него са включени  кварталите „Кършияка“, „Герджика“, „Гагарин“, „Гаганица“, „Филипово“, „Захарна фабрика“, „Тодор Каблешков“, „Шекер махала“, „Харман махала“, „Марица Гардънс“, „Разкопаница“. В района има училища, детски градини, здравни заведения, ресторанти, аптеки, паркове и други, което го прави подходящ район за млади семейства.

 

Изберете си тип имоти 

След като се насочите към района/квартала, който ви пасва най-добре е време да изберете и типа имот.
Основното строителство в квартал Тракия доскоро бе от панелни сгради, но в момента районът се застроява и може да се намерят и предложения ново строителство.   Семействата, които са насочени към Тракия търсят основно по-големи жилища, просторни двустайни и тристайни апартаменти. Купувачите имат избор по отношение на типа строителство, в зависимост от нуждите на всеки.
В западните квартали се предлагат всякакви имоти за покупка и наемане – двустайни, тристайни, както и къщи в покрайнините на западния район. Пловдив се развива изключително динамично, а конкретно в западната си част доста мащабно и има много ново строителство. Предлагат се тухлени къщи, но има и блокове от панелен тип. През последните години се появяват и много жилищни сгради тип кооперации от ново строителство.


 Въпреки, че градът се развива по-скоро в западните и южните си части, в северният район също се предлагат всякакъв тип имоти – едностайни, двустайни, тристайни апартаменти, ново и старо строителство, необзаведени, частично обзаведени или напълно обзаведени, завършени и незавършени, офиси и къщи. 

 

Осигурете си финансиране

Най-често срещаните начини за финансиране на покупката на нов дом са чрез собствени средства или чрез ипотечен заем. Всичко зависи от това с колко заделени средства разполагате. В случай че се насочите към ипотечен кредит, то най-добре се консултирайте с кредитен консултант. 

 

Искайте по-подробна информация за избраното от вас жилище

Вашият брокер може да ви даде максимално подробна информация за всяко жилище, което ви предлага. Освен това, не се притеснявайте да задавате доуточняващи въпроси. Все пак става дума за инвестиция, която ще ви коства много време и финансови средства.