правилния брокер и да му доверите продажбата на имота си

Как да намерите правилния брокер и да му доверите продажбата на имота си?

Ако планирате продажба на имот е важно да имате подходящ съветник, който да ви съпроводи през всички етапи и предизвикателства на сделката. Кои са качествата, по които да се ръковите в избора на брокер и как да разпознаете отговорния и надежден професионалист, научете от следващите редове.

7 неща, които да търсите у брокера за недвижими имоти

Професионално отношение

Докато познанията и опита на консултанта на недвижими имоти обикновено проличават в течение на процеса по покупко-продажбата на имот, неговото отношение, загриженост към нуждите на клиента и професионализъм се открояват още при първите впечатления. Добрият брокер работи усърдно и качествено, като съумява да се отнася с уважение към всички участници в една имотна сделка, дори в случаите, когато представлява само една от страните. Той се стреми да спазва добрия тон и се съобразява с личните ангажименти и предпочитания на хората, с които работи.
Пътят към изграждане на стабилно реноме в бранша преминава не само през успешното сключване на сделки, но и през удовлетвореността на клиентите от предоставяните услуги. Точно поради тази причина личното отношение има фундаментална роля за постиженията и кариерното израстване на брокера. Той трябва да направи всичко по силите си, за да накара своя клиент да се чувства сигурен и спокоен. Индивидуалният подход, умението да се вслушва, но и да дава съвети, неподправеното поведение, честността и отзивчивостта са само част от проявленията на истинския професионалист. За да спечели доверието на клиентите, добрият брокер няма да разчита на дребнава хитрост и да бяга от трудностите, а ще защитава интересите на своя клиент, като търси изход от сложните казуси рамо до рамо с него.

Познания за пазара

За реализирането на печеливша сделка, съобразена с представата на собственика на жилището, е повече от наложително брокерът да има професионалната подготвеност и експертни компетенции. Надеждният консултант познава в дълбочина пазара на имоти и има поглед върху актуалните тенденции, етапите и скоростта, с която се развива. Той може да ви посъветва кога е настъпил благоприятен момент за продажба, да ви съдейства с определянето на реалната пазарна цена, да ви предпази от неизгодни предложения, както и да постави акцент върху предимствата на вашия имот, за да го представи в най-добра светлина пред купувачите.
Работата на отговорния агент не се ограничава с финализиране на сделката, той се интересува от обратната връзка, която клиентите му предоставят, за да извелче ценна информация и насоки, които да му бъдат полезни при сключване на бъдещи споразумения.

Опит в сферата

Един от основополагащите фактори, спомагащи за постигане на съвършената сделка, е предишният опит на агента в сферата и отдадеността на професията. Въз основа на това е важно да проучите какъв е профилът на вашия брокер. От колко години е консултант на недвижими имоти, това ли е основната му дейност, или по-скоро упражнява занаята паралелно с друга професия. Бихте могли да го попитате дори какви са били подбудите му да стане брокер на недвижими имоти – така ще придобиете представа от какво значение за него е успехът на работното място. Ако е готов да ви разкаже с подробности, а вълнението и ентусиазмът се четат в очите му, то може да сте сигурни, че сте попаднали на професионалист, който заслужа пълното ви доверие.
Разбира се, никога не е излишно да повдигнете тема за постиженията и сделките, с които се гордее. Те ще ви послужат като ориентир какви са способностите, качествата и уменията му и каква е дефиницията му за идеално споразумение. Само така ще бъдете сигурни дали представите ви се припокриват. Освен това между наглед обикновения разговор, ще имате възможност да вмъкнете по-конкретни въпроси за пазарната обстановка към настоящия момент, за да се убедите, че срещу вас в действителност стои находчив, добре подготвен и опитен експерт. Не забравяйте, че колкото по-информиран е агентът, толкова по-бързо и качествено би могъл да доведе мисията докрай.

Проучете в какъв тип имоти специализира брокера

Получили сте препоръка за брокер, били сте впечатлени от портфолиото му или просто сте говорили с консултант на недвижими имоти и сте останали очаровани? Без значение какъв е сценарият, преди всичко трябва да имате предвид каква е специализацията на агента. Много компании предпочитате брокерите, които работят за тях, да бъдат профилирани в една конкретна област – продажба на жилища, наем на жилища, продажба на промишлени/офис сгради или на земя. Именно поради това е от основно значение да изберете агент, като се ръководите от личните ви потребности, за да бъде консултантът наистина полезен със своите насоки.

Разучете компанията на брокера

Трябва да знаете, че в повече случаи добре подготвените и вещи брокери избират да работят за утвърдени компании за недвижими имоти. От една страна, защото са водени от сериозни намерения за развитие в бранша, а от втора – защото агенциите с изградено име не биха си позволили да бъдат представлявани от недобре обучени кадри. Затова решителна стъпка в избора на агенция представлява проучването на конкурентните компании в сектора. Доза любопитство и една бърза проверка в интернет са напълно достатъчни, за да откриете от колко време агенцията оперира на пазара, в кои градове може да откриете офиси, както и какъв е принципът им на работа. Дългогодишният опит е показател за устойчивото ѝ развитие, а методиката на работа ще послужи като ориентир каква услуга може да очаквате и какъв сегмент имоти е включен в тяхната база предложения.
Имотека е първата българска агенция в сферата на недвижимите имоти, която въвежда изкуствения интелект в работния процес, с което ще си гарантирате по-персонализирана услуга. Компанията е на пазара от 2015 г., като днес разполага с мрежа от офиси в София, Пловдив и Варна.

Умения за водене на преговори

Успешното  водене на преговори макар да позволява усвояване и надграждане, до голяма степен може да се приеме като вроден талант. За него се изискват много повече качества от чисто формалните умения за общуване, като дори опитни брокери могат да срещнат трудности с усвояването му. Това е така, поради обстоятелството, че резултатното убеждаване не се основава само на ясни доводи, но е продиктувано от систематичност, консистентност и последователност на аргументите. Разбира се, тези способности се придобиват в течение на времето, но костват много целенасочени усилия и „тренировки“. Ако в подхода на вашия брокер отчитате стремеж не само да ви представлява, но и да се бори за вашите интереси, то сте в сигурни ръце.

Организационни умения

Последно по ред в списъка ни от личностни характеристики, но в никакъв случай – по значение, са организационните умения на консултантите на недвижими имоти и талантът да менажират провеждането на огледи. Освен всичко друго, агентът е натоварен с нелеката задача да осъществява комуникацията между двете страни по сделката (продавач/купувач), да насрочва и съобразява посещенията спрямо тяхната ангажираност. Да придвижва процесите, като предвижда необходимостта от допълнителни консултации с експерти от други сфери, в случай че конкретният казус го изисква (счетоводител, юрисконсулт и др.). Той има и отговорността да насрочи изповядването на сделката пред нотариус. Поради което е важно агентът да полага усилия за разширяване на мрежата си от доверени контакти.
Добрата организация е основана на добре изготвен график на дейностите. Въпреки това понякога възникват непредвидени ситуации, които изискват бърза реакция. Професионалният брокер е не само добър планьор, но и аналитичен, гъвкав и предприемчив експерт, готов понякога да се раздели със свободата на личното си време, но да постигне заложените съвместни цели.