за успешна продажба на апартамент

5 съвета за успешна продажба на апартамент

Да продадеш недвижим имот често се оказва по-трудна задача, отколкото повечето собственици си представят, тъй като процесът по продажба има своите тънкости, с които е добре да се запознаете предварително.
Ако ви предстои продажба на апартамент, вижте тези 5 съвета от нашите специалисти относно как да реализирате продажбата възможно най-бързо и безпроблемно.

 

Подгответе имота за огледи.

Ако сте собственик на апартамент, можете да продадете имота си за най-изгодната цена, в случай че следвате някои правила, които ще доведат до повишен интерес и привличане на повече потенциални купувачи.

 

Почистване

При продажбата на апартамент, освен цената, най-голямо впечатление прави видът му. Съветваме ви да подготвите жилището за огледи в приветлив, свеж и чист вид. Подреден и почистен апартамент привлича значително повече вниманието на потенциалните купувачи и със сигурност ще окаже положително влияние при определянето на цената му. За да сте сигурни, че ще представите жилището си в най-добрия му вид, можете да се доверите и на професионална почистваща фирма, с подход и внимание към детайла. Тя ще се погрижи да накара жилището да заблести, а посетителите, от своя страна, ще останат впечатлени от атмосферата и положените грижи за апартамента. 

 

Оставете само необходимото

Подредете старателно, отървете се от всички ненужни вещи, магнити по хладилника и куп дреболии, които заемат мястото в дома ви, защото те са сантиментални само за вас. Бъдещият нов собственик, който ще влезе във вашия апартамент, трябва да усети атмосферата, в която сам може да си представи, че живее и да се почувства достатъчно комфортно и удобно, за да обмисли покупката.
 
Също така, професионалните съвети на интериорен дизайнер също ще ви помогнат да подобрите още повече външния вид на предлагания от вас апартамент. Както вече споменахме атрактивното обзавеждане играе основна роля в определянето на справедлива продажна цена. Професионалният дизайнер знае как да подбере обзавеждането за един апартамент, така че да отговори на очакванията на купувачите. Освен с подредбата, интериорният дизайнер знае как да подчертае добрите характеристики на жилището, така че то да остави добро впечатление по време на огледите у потенциалните купувачи. Създавайки уютна атмосфера, ще помогнете на купувачите да почувстват мястото като свое и да си представят ежедневието си в него. 

 

Не завишавайте цената излишно

Определянето на правилната продажна цена е едно от най-трудните задачи при продажбата. Логично е да искате да вземете максимума и да спечелите възможно най-много от сделката, но ако поставите твърде висока цена, рискувате имотът да остане дълго непродаваем, а по този начин се застоява и изхабява на пазара.

Ако пък твърде много занижите цената в стремежа си да продадете бързо, в крайна сметка има шанс да получите много по-малко за имота си, отколкото той реално струва.

Тук на помощ идва опитният брокер на недвижими имоти. Той познава динамиката на пазара, темповете на търсене и предлагане, различните видове продавачи и купувачи, характеристиката на района, особености на жилището, тенденции и статистики. Агентът може да направи обективна и реална преценка, с която да ви консултира за реалната стойност на апартамента. Чрез търговски подходи може да лавира с цената, като в определен момент я намали, за да я направи атрактивна, както и да предложи на правилните хора, като знае с какъв бюджет разполагат те и колко могат да преговарят. 

 

Доверете се на опитен брокер

Продажбата на апартамент може да се случи и без посредник в лицето на агент на недвижими имоти, Но консултацията със специалист в сферата на имотите ще ви гарантира спокойствие, че ще преминете през всички стъпки по продажбата на апартамента ви без проблеми. Избирайки да се доверите на услугите на професионален консултант, ще си спестите сериозна част както от задълженията и отговорностите, така и от притесненията, пред които всеки продавач се изправя. Добрите брокерите на недвижими имоти са хората, които знаят как да се възползват от всяка ситуация, за да бъде най-изгодна за вас, затова техните съвети са безценни.

Точно поради тези комплексни и професионални познания, както и поради широката база данни и мрежата от ценни контакти, с които консултантите на недвижими имоти разполагат, работата с посредник е повече от основателна и резултатна при сключването на имотна сделка. Затова не се колебайте да изберете подобен тип услуги, за да улесните процеса на продажба на апартамента ви.

 

Как да изберем брокер при продажба на апартамент?

Направете проучване на имотните агенции на пазара като се информирате за историята на компанията, нейните награди и постижения, членства в организации, участия в международни форуми, симпозиуми, конференции, събития и други. Това ще ви даде поглед върху позиционирането на компанията, нейното реноме сред останалите и прозрачността на услугите, които предлага.

Защитете себе си, собствеността си или процеса по търсене на ново жилище, като внимавате за компании с недобър имидж, без дългогодишен опит на пазара на недвижими имоти, с лоша маркетинг стратегия, с консултанти, без професионално обучение и неправилна комуникация с двете страни по предстоящата сделка.

 

Отстранете забележимите проблеми в жилището

Ако е наложително, направете и лек освежителен ремонт, отстранете захабените мебели и поправете проблемите, преди да пуснете апартамента си за продажба. 

 

Бъдете честни към потенциалния купувач

Бъдете честни към потенциалните купувачи като споделите плюсовете и минусите на вашия апартамент. Желателно е информацията да бъде възможно най-изчерпателна, за да може да дадете максимално реална представа за спецификите на недвижимото имущество.
Също така, независимо дали имате нов апартамент, стар или по наследство, купувачът винаги ще се интересува от неговата история – дали има съсобственици, дали не сте в процес на съдебен спор или обектът е под запор. Добре е да се запознаете с всички детайли, които ви касаят като продавач, за да достигнете до удовлетворяваща и двете страни сделка.