брокер при продажба на имот

6 причини защо ни е нужен брокер при продажба на имот

Използването на услугите на консултант по недвижими имоти има съществени предимства. Брокерите на недвижими имоти могат наистина да улеснят процеса по продажба на имот. Ако ви предстои продажба на имот, то прочетете нашата статия и се запознайте с 6 от причините за наемане на брокер.

Какви са отговорностите на брокера на недвижими имоти?

Ежедневните отговорности на брокера на недвижими имоти са от най-разнообразно естество. Работата му е изключително динамична и разнообразна. Всеки ден той провежда редица телефонни разговори, оформя документи за наем или продажба на имот, комуникира с партньори, организира огледи и т.н.  Професията дава възможност за развиване на редица качества като комуникативност, водене на преговори, дипломатичност, организираност и други. Съществено предимство на избралите да се развиват в сферата на недвижимите имоти е възможността за разпределяне на задачите в удобно за консултанта време, в зависимост от неговата ангажираност.
Основното задължение на брокера е да намери подходящите оферти, спрямо нуждите и изискванията на своя клиент. Така ако сте в ролята на купувач, то брокерът следва да намери жилища, които отговарят на вашите критерии, да организира огледите в удобно за вас време, да ви запознае с всички подробности и да преговаря, за да ви осигури най-добрите условия. Ако сте от страната на продавача, ролята на консултанта е да намери купувачи за вашия имот и да ви договори най-добрите условия. Негова е отговорността да ви съпътства по време на целия процес, както и да ви съдейства с изготвянето на документите за покупко-продажба. Услугите на брокер на недвижими имоти се търсят и в случаите, когато търсите наемател за вашия имот, както и когато сте в търсене на жилище, което да наемете.  Независимо в коя от ситуациите се намирате, професионалистът в сферата ще проведе предварителни разговори с вас, за да се запознае детайлно с  вашите  изисквания. 

6 причини да изберем брокер при продажба на имот

1. Брокерите имат задълбочени знания и богат опит

Опитът и задълбочените познания са белегът, по който истинският професионалист ще се отличи от останалите. Това е едно от най-важните качества на брокера на недвижими имоти. Добре подготвените консултанти са запознати с динамиката на пазара и знаят кога е най-подходящият момент за продажба имот, както и какви са актуалните тенденции в търсенето и предлагането. Както знаете, брокерите работят на райони. Поради тази причина те се запознати си предимствата и недостатъците на различните райони в града. Знаейки локацията на вашето жилище, той ще може да ви даде правилните съвети за това как да направите жилището си по-привлекателно за купувачите. Благодарение на дълбоките си познания той ще знае как да открои позитивите на жилището ви, за да изглежда то по-атрактивно.  Освен това той ще ви даде правилните насоки и при нужда ще ви предупреди, за да ви предпази от потенциални рискове и неизгодни сделки. Без значение обаче дали сте в позицията на продавач, или купувач, брокерът на недвижими имоти ще ви даде ценни напътствия и информация за новостите на пазара на недвижима собственост, от които може да се възползвате.

2. Играят ролята на буфер

Брокерът на недвижими имоти притежава редица качества от най-разнообразно естество. Качества като адаптивност, комуникативност, както и базисни компетенции по правни въпроси, които биха възникнали около сключването на договор за покупко-продажба, са много полезни в работата на посредника. Често брокерът на недвижими имоти влиза  в ролята на буфер. Затова е много важно да изберете правилния „съюзник“, на който можете да доверите продажбата на собствеността си. Освен че ще ви окаже пълно съдействие по време на цялата процедура по покупко-продажба, той ще има отговорността за организацията на огледите, както и за осъществяването на комуникация между двете страни по сделката. 

3. Предоставят ни актуална информация за състоянието на пазара

Един от най-големите плюсове на продажбата чрез посредник е неговата компетентност и актуални наблюдения върху текущите процеси на пазара на недвижими имоти. Трябва да се съгласите, че опитът на добрия агент има ключово значение за лесното и безпроблемно преминаване през стъпките при сключването на споразумение за продажба. Собственото проучване не би ви било достатъчно, за да навлезете в подробности и да сте наясно с всичко случващо се на пазара на имоти към настоящия момент. Брокерите имат изградени познания, които им позволяват да предвиждат темповете и посоката на развитие на пазарните тенденции. Това ще ви помогне да се сдобиете с възможно най-точна прогноза, на чиято основа да изберете и най-правилния момент за продажба. Имайте предвид, че една по-висока цена на жилището може да бъде не само лесно оправдана, но и да бъде възприемана като напълно естествена.

4. Имат умения за водене на преговори

Притежаването на „дар слово“ е много полезно качество, което брокерите на недвижими имоти са усвоили добре. За да предостави най-добрите условия на своя клиент, агентът трябва да притежава умението за водене на преговори. Воденето на преговори самостоятелно е трудно и дори може да доведе до обратен на търсения ефект. Като медиатор, агентът по недвижими имоти знае как да общува и да прилага различни техники при обсъждането на условията.  Агентите на Имотека са винаги отдадени на своите клиенти и с готовност ще водят преговорите, така че да ви договорят най-добрите условия и да задоволят максимално вашите изисквания. 

5. Помагат ни с административната работа

Умението за боравене с документацията и воденето на цялата административна работа никак не е за подценяване. Една сделка по покупко-продажба е съпътствана от сериозен набор от документи. Липсата на всеки един от тях може сериозно да забави процеса.  Познанията на посредника биха отстранили вероятността от допускане на грешки при предварителното събиране на нужната документация. Не бива да забравяме и частта с подписване на предварителен и окончателен договор за покупко-продажба. Брокерът е наясно с всички важни елементи, които задължително трябва да присъстват в споразуменията – цена, срокове, права и задължения на страните и други. Вашият консултант ще ви даде ценни напътствия и ще ви ориентира в ситуацията и стъпките, през които ще преминете. При нужда той ще ви даде съвети, а в случай че не разполага с достатъчно задълбочени компетенции по даден казус, ще ви насочи към правилните хора, които да ви съдействат – счетоводители, юристи или друг вид специалисти.

6. Насочват ни към правилния избор на цена

Една от най-големите ползи от посредническите услуги при продажба на имот е определянето на правилната цена. Имайте предвид, че определянето на цената е ключов момент, от който зависи успешното финализиране на сделката по покупко-продажба. Добре е да знаете още, че решилите да се сдобият със собствен дом, правят проучване за цените на имотите в различните райони. Така те със сигурност ще забележат изкуствено завишената цена на предлаганото от вас жилище. По този начин рискувате да отблъснете потенциалните купувачи. Занижената цена е не по-малко отблъскващ фактор. Често цена, под пазарните нива може да породи съмнение у потребителите, за наличие на нередности около имота, в резултат на които продавачът я е определил.