успешен оглед на апартамент

5 съвета за успешен оглед на апартамент

Предстои ви да проведете оглед за продажба на апартамент? Разгледайте 5 съвета от нашите специалисти как да си гарантирате успешен оглед на апартамент.

 

Важен ли е огледа на апартамента за потенциалния купувач?

Огледът на имот е изключително важен за решението на потенциалните купувачи да изберат даденото жилище или не, затова е много важно всеки собственик да се погрижи за добрия вид на имуществото си, преди да бъдат планирани огледи.

 

5 съвета за успешен оглед на апартамент

Направете така, че да подчертаете добрите страни на имота си. Помислете какво и как може да направите, за да изпъкнат плюсовете му. Много често собствениците не се замислят, че с някои дребни подобрения или обикновено разчистване на имота, могат да постигнат по-бърза сделка и то за желаната цена. Дори имотът да е много добър и да се продава за изгодна цена, ако е разхвълян, тъмен или пък мръсен, потенциалните собственици няма да могат да оценят добрите му страни и ще се отдалечат от идея за покупка, търсейки по-добро предложение. 

 

Уверете се, че жилището е чисто и подредено

Освен това по-добрият вид на жилището ще оправдае обявената продажна цена. Добре поддържаният, чист и уютен дом е и често използвано предимство, което можете да използвате и да изпъкнете пред останалите обяви на пазара. Знайте, че купувачите ще се привлекат много повече от чисто и подредено място, отколкото пред такова, в което ще му се наложи да вложи допълнителни усилия и средства, за да го приведе във вид, в който би живял в него за постоянно. 

Съмнителната хигиена в едно макар модерно и добре обзаведено жилище може да се окаже логично основание заинтересованите клиенти да изгубят всякакво желание за покупка. Замърсените стаи и разхвърляните вещи са откровена антиреклама. Затова е от изключително значение да вложите старание, за да приведете в приятен вид вашата собственост. Почистете стаите с прахосмукачка, а където повърхностите позволят – минете с моп, напоен с подходящ препарат. Забършете прахта, насъбрала се по рафтовете, под леглата и труднодостъпните места, които обикновено подминаваме. 
Преди да пристъпите към етапа на провеждане на огледи, постарайте се да измиете прозорците и терасите в апартамента. Купувачите непременно са водени от своето любопитство и ще искат да надзърнат навън, за да открият каква панорама се разкрива пред тях.

 

Направете ремонт преди огледа, ако е нужно

В случай че решите да избегнете амбициозното решение да осъществявате основен ремонт, то имайте предвид, че едно козметично освежаване на жилището винаги е благоприятна алтернатива. С времето и ежедневната експлоатация, усещането за новост се заличава. Преборете се със захабяването и обърнете внимание на дребните акценти, които обаче правят силно впечатление. Подменете повредените мебелни дръжки, ръждясалите кранове или смажете скърцащи и заяждащи врати. Обновяването на  малките подробности несъмнено рефлектира върху цялостна представа за жилището, въпреки че в повечето случаи те са забележими само когато са в неизправност.
Подменете изгорелите крушки и отстранете всички проблеми с електрическата и водопроводната инсталация. Уверете се, че имотът е конструктивно здрав и основните системи са в добро работно състояние.

 

Оставете само нужните мебели и предмети

Препоръчителен подход е да се ръководите от концепцията за минималистичното обзавеждане, или по друг начин казано – ‘Less is more’. Премахнете всички остарели и излишни мебели. Ако сте решили да направите цялостен ремонт и преобзавеждане преди продажбата, заложете на изчистен дизайн.
Старият тип мебели обикновено са твърде тежки и големи, поради което отнемат от свободното жизнено пространство в апартамента. Освен това има сериозни предпоставки, макар за вас обзавеждането да изглежда красиво и да е свързано със сантиментални емоции, клиентите да го възприемат като вехто и отблъскващо. Ако все пак прецените, че не си заслужава да инвестирате в нови мебели, то подредете наличните по подходящ начин, така че да се открият позитивите на стаите, а свободното пространство да се използва по функционален начин. Това ще осигури на бъдещите собственици необходимите простор и свобода.
Непременно приберете и стенните семейни снимки и предметите с персонализирани послания. Важно е да покажете на потенциалния купувач, че този апартамент вече не е ваш, а очаква своя нов собственик.

 

Бъдете подготвени с отговори

По време на оглед има определени въпроси от страна на клиентите. Понякога те са общи, независимо от вида на имота, но има случаи, когато са свързани с сметки, общи части, съседи и т.н. Добре е предварително да помислите какви отговори ще дадете на заинтересованите лица. Не е препоръчително да говорите прекалено много, нито пък да отговаряте с по една-две думи. Баланса в комуникацията е много важен. 

 

Бъдете честни към купувача

Бъдете честни към потенциалните купувачи като споделите плюсовете и минусите на вашия апартамент. Желателно е информацията да бъде възможно най-изчерпателна, за да може да дадете максимално реална представа за спецификите на жилището.
Също така, независимо дали имате нов апартамент, стар или по наследство, купувачът винаги ще се интересува от неговата история – дали има съсобственици, дали не сте в процес на съдебен спор или обектът е под запор. Добре е да се запознаете с всички детайли, които ви касаят като продавач, за да достигнете до удовлетворяваща и двете страни сделка.

 

Как може да ви помогне огледът на апартамента при продажба на имота?

 

По-висока цена

Много по-лесно ще постигнете добра цена при продажбата, ако сте подготвили имота си преди да пуснете потенциални клиенти да го оглеждат. В случай, че имотът ви не е подреден и приведен в добър вид, дори и някой да се съгласи да го купи, то той задължително ще се опита да намали от цената.

 

По-бърза продажба

Добрият търговски вид на всеки апартамент, който се обявява за продажба води и до по-бърза продажба. Клиентите много по-лесно решават да преминат към сделка, когато видят едно приятно жилище, което не е претъпкано със стари мебели, няма мръсни стени, напукани плочки и стени. Повечето клиенти правят ремонт след покупка на жилище, въпреки това усещането, което остава у тях след оглед на един подреден имот е решаващо. 
Доброто представяне, както на самия имот, така и вашето, по време на огледите със сигурност ще доведе до по-кратък срок, в който ще сключите сделка за продажба с евентуален купувач.