Процесът на продажба на имот

Процесът на продажба на имот: От оценка до затваряне на сделката

Нашите опитни брокери на недвижими имоти описват процеса на продажба на имоти стъпка по стъпка! Вижте повече в следващите редове!

 

Общ преглед на процеса на продажба

Продажбата на недвижимо имущество е сериозна задача, свързана с генерирането на значителна парична сума и изисква внимателно проучване на всички предстоящи стъпки за сключването на успешна сделка. Процесът по продажба е комплексен и крие своите рискове, затова е добре да знаете какво ви очаква и да се подготвите добре за всеки етап от предстоящата сделка. 

 

От оценка до затваряне на сделката

За да успеете безпроблемно да сключите изгодна сделка и да минимизирате риска от грешки по време на процеса на продажба, е важно предварително да проучите всички етапи, които са част от продажбата. Нашите специалисти ще ви запознаят с всички стъпки – от оценката на имота до затварянето на сделката, за да сте уверени в предстоящите процеси. 

 

Оценка на имота

Оценката на имота е първата стъпка, която трябва да предприемете, когато решите да продадете своето жилище. Определянето на подходяща цена е ключов момент при продажбата на недвижимо имущество. Всеки купувач внимателно се информира и проучва състоянието на пазара преди да пристъпи към покупка. Ето защо е необходимо да сте справедливи при определянето на цената, за да сте конкуренти спрямо останалите обяви. 

Как се определя стойността на имота

Стойността на вашето жилище се определя от редица фактори. От неговите характеристики и функционалности, от това дали се намира в сграда старо или ново строителство, от неговата локация, както и от състоянието на имотния пазар в настоящия момент.

Влияние на пазарните тенденции

Имотният пазар се развива с известна динамика и затова е добре да знаете в какъв етап се намира той в момента, за да сключите успешна сделка. Необходимо е внимателно да проучите икономическата и политическата обстановка в страната, както и движението на лихвените проценти по ипотечните кредити, за да имате максимално обективна преценка при определяне на цената на вашия имот.

Ролята на лицензирания оценител

Лицензираният оценител ще ви съдейства с професионално мнение относно оценката на имота. Той ще изготви своето експертно становище на база своя опит и познания. Това гарантира определяне на оптимална цена, която да удовлетворява нуждите на продавача и едновременно да кореспондира с неговата реална стойност. 

 

Подготовка за продажба

Преди да преминете към предстоящото обявяване на имота за продажба е добре предварително да го подготвите. Почистете основно апартамента, за да има приятен и поддържан външен вид. Разчистете ненужните вещи, за да освободите място и да придадете на имота просторен вид. Ако се налага, направете и леките козметични ремонти. 

Ремонти и подобрения на имота

Подобренията на апартамента преди продажба ще повишат неговата цена. В случай че се налага, направете козметични подобрения Пребоядисайте стените и освежете помещенията. Подменете захабеното обзавеждане, в случай че продавате обзаведено жилище и поправете всичко, което е счупено. Помислете и за детайли в декорацията, които ще изтъкнат най-добрите характеристики на жилището и ще го направят по-уютно.

Професионална фотосесия и презентация

За да се сдобиете с висококачествени снимки, с които да подчертаете добрите характеристики на имота ви, може да наемете професионален фотограф. Той ще ви осигури освен снимков материал и видео презентации, които да представят имота ви в най-добрата светлина, за да може по-лесно да привлечете потенциални купувачи.

 

Подготовка на документация

Подготовката на необходимата документация при продажба на имот е отговорна задача и отнема много време. Внимателно прегледайте всички документи, такси и клаузи по договорите. Добре е предварително да посетите нотариус, с който да уточните всички подробности, за да реализирате сделката успешно. За този етап от сделката може да ви съдейства и вашият агент.

 

Определяне на целевата аудитория

Идентифицирането на целевата аудитория също е основен момент при продажба на имот. Правилната маркетингова стратегия, използването на подходящите канали за позициониране на обявата и изготвянето на добра реклама са фактори, които не бива да бъдат пренебрегвани при продажба.

 

Сътрудничество с агенции за недвижими имоти

Помислете за сътрудничество с агенция за недвижими имоти при продажба на жилище. Брокерите са обучени специалисти, които ще управляват целия процес по продажба на вашия имот. Те изпълняват функцията на посредници между вас и потенциалните купувачи и ви дават професионални съвети по време на целия процес. Използвайки услугите на агенция ще спестите много време, ще улесните процеса по продажба и ще бъдете уверени, че взимате правилните решения. 

 

Преговори и оферти

Умението за водене преговори ще ви помогне при сключване на сделка за продажба. Тук водеща роля отново има вашият брокер. Както вече споменахме, той е в ролята на посредник между вас и купувача. Част от уменията са му да води умело преговори, така че да ви договори най-добрата офертна цена. 

Техники за успешни преговори

Все пак усвояването на умението за водене на преговори би било полезно и за вас като продавач. За да водите умело и уверено преговори е необходимо да изградите добра комуникация с потенциалния купувач. Когато комуникацията е позитивна е много по-лесно да сключите сделка. Опитайте да бъдете сдържани и спокойни и покажете уважение към човека отсреща. 

 

Процесът на договаряне

Процесът на договаряне може да бъде дълъг, затова е важно да сте търпеливи. Бъдете насреща за възникнали въпроси от страна на купувача. Най-голям успех ще имате ако сте честни. Бъдете обективни и не се опитвайте да скриете недостатъците на жилището, защото те така или иначе ще изскочат наяве. 

 

Затваряне на сделката

Не забравяйте, че сделката се затваря тогава, когато и двете страни подпишат договора. Преди това всяка от страните може да размисли, да промени условията или да се откаже. След като двете страни проверят и попълнят всички документи и заплатят необходимите такси по прехвърляне на жилището се подписва окончателният договор за покупко-продажба.