най-подходящия момент за продаване на имот

Как да изберем най-подходящия момент за продаване на имот?

Продажбата на недвижима собственост е процес, който отнема много време и усилия. За да я осъществите във възможно най-кратък срок, е много важно да изберете правилния момент за това начинание. Независимо дали става въпрос за продажба на апартамент, къща или друг тип недвижима собственост, етапите, през които трябва да преминете често са предизвикателство, а факторите, които трябва да имате предвид, са многобройни. За постигането на изгодна сделка са необходими много знания и опит в сферата на имотите. Вижте какво е важно да знаете, за да постигнете най-добър резултат.

 

Как се отрази пандемията върху пазара на имоти?

Пандемията от Covid-19 и поредицата от локдауни накараха все повече хора да се замислят за удобствата на живота в покрайнините на големия град. Все повече купувачи се ориентират към вилните зони и близките до София села, които са с добре уредена инфраструктура и предлагат спокойствие и тишина. По този начин живеещите извън града разполагат с възможност за пълноценна почивка, като същевременно с това успяват да се „презастраховат“ срещу потенциалния риск от евентуално ново затваряне, тъй като разполагат с достатъчно свободна площ, за да се чувстват комфортно.
Наблюдават се и случаи, в които купувачите се ориентират към закупуването на парцели, на които могат сами да строят. Тенденцията е породена вследствие на широкото предлагане на жилищни имоти в лошо състояние, които не отговарят на нуждите и критериите на купувачите.

 

Как да изберем правилния момент за продажба на имот?

Сезон

Преди да пристъпите към покупко-продажба на имот е важно добре да обмислите момента, в който ще го направите, тъй като избирането на точното време ще ви помогне както за по-бързата продажба, така и за сключването на възможно най-изгодна сделка.

Някои хора смятат, че най-доброто време за продажба на имот е летния сезон. Това е така, тъй като лятото се възприема за отпускарски сезон, в който хората са по-свободни откъм работни ангажименти и съответно са настроени за местене от едно жилище в друго.

Активизирането на имотния пазар през топлите месеци се дължи и на лятната ваканция на децата, тъй като родителите им не намират за подходящо да се местят в учебно време. Следователно студените зимни месеци могат да се определят като най-неподходящия момент за пускането на имот в продажба, тъй като тогава вероятността от задържане на жилището на пазара за по-дълго време и получаването на по-ниска сума е значително по-голям.

 

Инфлация

 За много хора инвестицията в недвижима собственост си остава най-сигурното убежище на спестяванията. Предвид фактори като нарастващата инфлация, голяма част от купувачите са мотивирани да вложат средствата си именно в покупката на жилище. Може да се каже дори, че инвестицията в имот се утвърди като един от най-

сигурните методи за защита от обезценяването на парите.
Според статистическите данни, годишната инфлация за месец януари през 2022 г. е нараснала с 9,1%. Тази тенденция се наблюдава вече през цялата година, като спад се забелязва само на месечна база от октомври 2021 г. до декември 2021 г. Данните на Националния статистически институт показват, че средногодишната инфлация за периода февруари 2021 г. – януари 2022 г., спрямо периода февруари 2020 г. – януари 2021 г., е 4,1%. Като значителни повишения на цените на стоки и услуги има в групата на хранителните продукти, безалкохолни напитки, заведения за хранене, хотели, жилища, сметки за ток, вода, газ, горива, обзавеждане за дома. 

 

Етап на развитие на пазара във вашия район

Преди да обявите официално жилището си за продажба, проучете предимствата и недостатъците на района, в който се намира имотът ви. Като продавач е важно да се запознаете предварително както с изискванията на купувачите, така и с перспективите за развитие на квартала. Проучете дали се планират бъдещи инвестиционни проекти или изграждане на метростанция в близост, което значително ще повиши търсенето на жилища в района, а съответно и цената.

Относно изискванията на купувачите, добре е да се информирате кои са топ кварталите в града, които привличат купувачи. Традиционно предпочитани са центъра на София, източните и южните квартали. Купувачите са привлечени от възможностите за развитие и комуникативността с останалите части на града на тези райони. Имотите в желаните квартали се продават много бързо. Именно там се поддържат и по-високи средни цени на квадратен метър. Важен фактор в определянето на по-високата цена на един имот оказва и комуникативността на района, добре изградената инфраструктура, екстрите, с които разполага жилището, както и близостта до ключови обекти.

 

Тенденции в начина на живот на хората

В последните години все повече хора усещат нуждата от повече пространство. Все по-популярни стават просторните жилища, с много помещения, както и тези в затворените комплекси, предлагащи уединение на живущите в него.

Всеки район на столицата се характеризира със свои предимства и недостатъци. Така например центърът отговаря на изискванията на купувачите, които имат активно и забързано ежедневие и държат да бъдат на пешеходно разстояние до редица обекти в централната градска зона. По-крайните квартали, от своя страна, предлагат по-голямо спокойствие и близост до природата. Други пък директно се насочват към живот извън големия град и купуват къщи в близките села, където се наслаждават на тишината и чистия въздух. Те намират и допълнителна мотивация и във възможностите за работа от вкъщи. Много семейства се връщат обратно по родните си места, без това по никакъв начин да възпрепятства работните им ангажименти.

 

Чести грешки при продажба на имот

Много често собствениците на жилища, водени от желанието си да получат по-висока сума, поставят нереалистично висока за пазара и характеристиките на имота цена. Обикновено те калкулират всички разходи, свързани с подобряването на търговския вид на имота и дори водени от сантименталност към жилището, са склонни да завишат продажната цена. Имайте предвид, че нереалистично високата цена ще отблъсне клиентите, а така жилището ще се задържи в порталите за обяви дълго време. Занижената цена ще породи съмнения у потенциалните купувачи, че има някакъв проблем с жилището и затова то е с по-ниска продажна цена от останалите в този район.

Друга често срещана грешка е влагането на прекалено много средства за подобряване състоянието и вида на жилището. Съсредоточете се върху основните подобрения, които можете да направите, за да оправдаете цената, която сте определили. Имайте предвид, че отрупването на помещенията с мебели и вещи също не е препоръчителна практика. Прекаленото обзавеждане прави помещенията да изглеждат по-тесни, което ще повлияе субективно на възприятията и преценката на посетителите по време на огледа. 

Определянето на реална пазарна цена невинаги е лесна задача, но за сключването на  бърза сделка е изключително важно. За да заличите възможността от допускане на грешка при продажбата на вашия имот, то най-добре се доверете на доказани специалисти в сферата. В Имотека работят над 150 опитни специалисти, които истински ценят работата си и полагат усилия клиентите да бъдат удовлетворени от направения избор. Вярваме, че имаме достатъчно опит в продажбата на имоти и можем да намерим правилния подход към всеки клиент, избрал да ни се довери.