Пазарът на недвижими имоти

Пазарът на недвижими имоти в София. Какво да очакваме до края на 2022?

Пазарът на недвижими имоти се развива с много бързи темпове. Множество са факторите, които оказват влияние върху активността му. Пандемията предизвика много промени на пазара на софийските имоти. Разберете какви са тенденциите и какво да се очаква през 2022 г.

 

Какво да очакваме през 2022?

Същите или по-високи цени

Търсенето продължава значително да изпреварва предлагането, което неминуемо води до ръст в цените на имотите в столицата. Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ), цените на жилищата в България са нараснали с 9,4 на сто на годишна база за последното тримесечие на 2021 година. Цените на софийските жилища отчитат ръст от малко над 9% на годишна база в четвъртото тримесечие на изминалата година. Новопостроените жилища регистрират по-голямо повишение на цените от тези на старите имоти. Очакванията са повишението на стойността на жилищните имоти да се запази, в резултат от инфлацията и ръста на цените на строителните материали.

Бум на строителството

Според мненията на експерти, засиленото строителството ще продължи през настоящата 2022 година. Това важи с пълна сила за големите населени места като София, Пловдив, Варна, Бургас. Тази тенденция се дължи на активното търсене от страна на купувачите и растящата инфлация.
Това показват и последните данни на Националния статистически институт. В началото на 2022 година е започнал строежът на 1 269 жилищни сгради, в които има 7 657 жилища. Разгънатата застроена площ (РЗП) възлиза на 787 999 кв. м. Ако сравним данните с тези за първото тримесечие на 2021 година, то започнатите жилищни сгради се увеличават с 27,2%, а жилищата в тях с 44,6%. По отношение на общата им застроена жилищна площ се отчита ръст от 19,3%. 

Концентрация на инвеститори в столицата

Утвърждаването на столицата като център за развитие на много бизнеси, както и решението на все повече хора да се установят за постоянно в града оказва влияние върху темпа на развитие на имотния пазар в столицата. За да успеят да отговорят на нуждите на купувачите, голяма част от инвеститорите се концентрираха в София.  
По последни данни на териториалното бюро на Националния статистически институт (НСИ) за последното тримесечие на 2021 г. на територията на област София са издадени разрешителни за строеж на 321 жилищни сгради, в които има 4274 жилища. Общата разгъната жилищна площ (РЗП) е 485 705 кв. м. За сравнение, през предходното тримесечие на същата година, броят на издадените разрешителни е за 139 388 кв. м. разгърната застроена площ. Така се наблюдава ръст с малко над 19% на издадените разрешителни за строеж.  

За сравнение, според данните на НСИ, през първото тримесечие на миналата година издадените разрешителни за строеж са били значително по-малко. Те са нараснали с 19,7%, а жилищата в тях с 8,1%. Разгърнатата застроена площ отчита повишение с 13,9%.

Ниски лихвени проценти по ипотечни кредити

В затруднена икономическа и финансова ситуация хората търсят сигурно убежище на спестяванията си. Като най-сигурна те припознават инвестицията в недвижим имот. Купувачите допълнително се мотивират от изгодните условия на банките и ниските лихвени проценти при отпускането на ипотечен кредит. В допълнение хибридната работа, вследствие от пандемията от COVID-19 и високите доходи в някои професии (предимно в IT и аутсорсинг индустрията) ориентира младите хора към покупка на първо жилище.
Банките в страната се намират в голяма конкуренция, вследствие на която се предлагат все по-атрактивни условия по ипотечните заеми. Предпочитани клиенти продължават да бъдат високоплатените IT специалисти, които имат възможността да изплащат заем за покупка на първо жилище, а освен това се приемат и като нискорискови клиенти.
Немалко жители на столицата, живеещи под наем, се ориентират към покупка на недвижим имот, използвайки външно финансиране чрез ипотечен кредит. Търсейки инвестиционна възможност, чрез която да съхранят средствата си, те допълнително се мотивират от ниските лихвени проценти по ипотечните заеми. Освен това са привлечени от възможността за придобиване на собствен дом при доста изгодни условия.
 
Въпреки прогнозата на Министерство на финансите относно забавяне на кредитирането при жилищните кредити през настоящата 2022 г., специалистите не очакват такова. Те отчитат, че покупката на жилище ще продължи да бъде основната алтернатива на спестяванията на хората.  

Кои са най-желаните квартали?

Сред най-желаните софийски квартали традиционно са южните и източните райони, както и центърът на града. Бурното развитие на тези райони обуславя и засиленото търсене на имоти в тях. Изборът на квартал зависи от предпочитанията на клиентите и от начина им на живот. Освен това от търсенето в района до голяма степен зависи и цената жилищата, обявени за продажба, както и на апартаментите, които се дават под наем.
Нека обърнем по-специално внимание на някои от най-желаните столични квартали:

Младост е един от най-бързо развиващите се райони в столицата. Намира се в югоизточната част на града, той е вторият по население след Люлин. На територията на Младост има множество детски градини и учебни заведения. Районът разполага и с болнични заведения, супермаркети и заведения за хранене. Има добре уреден обществен транспорт, благодарение на който се осъществява бърз достъп да останалите части на града. Кварталът е предпочитана локация за семейства с малки деца и домашни любимци, поради социалната си инфраструктура.

Друг предпочитан квартал е Лозенец. Той се намира в централната част на града. Обграден е от големи паркове като Борисова градина, Ловен парк и Южен парк, което позволява на живущите в квартала да могат да избират къде да се отдадат на любими занимания на открито в свободното си време. Лозенец граничи с други популярни столични квартали, които също привличат интереса на много купувачи – Яворов,  Хладилника и Иван Вазов. Кварталът предлага богато разнообразие от заведения за хранене, магазини и кафенета, спортни и тренировъчни зали. Освен това разполага с детски градини и учебни заведения, което го прави подходящ за хора с деца. Кварталът разполага с 3-4 етажни тухлени сгради, но не липсва и качествено ново строителство.

Квартал Драгалевци е част от най-атрактивните квартали. Намиращ се в подножието на Витоша планина, районът е много популярен сред купувачите на жилища. Кварталът разполага предимно с еднофамилни къщи и луксозни вили с просторни дворове. Развива се в посока изграждане на затворени комплекси с контролиран достъп. Драгалевци  предлага отлична панорамна гледка, освен това разполага и с налична двуседалковата въжена линия, която свързва Драгалевци със ски пистите на Витоша.


Центърът е един от най-желаните райони за наем и покупка на имот в столицата. Той отговаря на изискванията на купувачите, които водят забързан начин на живот и предпочитат да се намират на пешеходно разстояние от обектите в централната градска част. Разполага с зони за разходка и велоалеи, паркове и удобен транспорт до останалите части на София. Центърът предлага голямо разнообразие от възможности за развлечение като посещения на театри, кина, музеи и други културни обекти. В сърцето на София са разположени някои от големите градски паркове, а за семействата с деца има предвидени  детски градини и училища, както и всякакъв вид социални и здравни услуги.