професия брокер недвижими имоти
15.03.2021 г.

Практически съвети, които ще Ви помогнат да станете добър брокер

Кратък наръчник за успешни брокери на имоти с няколко лесни стъпки

Проучете пазара и четете анализи за недвижими имоти често

Пътят към успешната реализация като брокер на недвижими имоти минава през отдадеността и стремежа към нови знания. Бъдете амбициозни и не спирайте да се развивате и да учите, дори когато се почувствате сигурни в компетенциите си. Четете специализирани издания и анализи за недвижими имоти, като не спирате да следите тенденциите на пазара. Наблюдавайте как новостите се отразяват върху търсенето и предлагането на жилища и проучете в какви темповете и в каква посоката се развиват. Открийте онлайн групи, форуми и страници в социалните мрежи, в които да членувате и да разменяте ценен опит с вашите колеги от бранша.Старайте се да проучите подробно районите от града, в които основно работите, за да може да отговорите подобаващо на всички въпроси и колебания на вашите клиенти.


Бъдете отговорни спрямо клиентите си

Отговорното отношение и честността са ръководни качества в общуването с хора. Брокерът на недвижими имоти не трябва да си служи с неморални и неетични похвати, за да реализира намеренията си и да достигне до спечелване на сделка. Покажете на своите клиенти, че наистина могат да разчитат на вас, с което заслужено ще спечелите тяхното доверие. Опитайте се да бъдете насреща винаги, когато възникне затруднение или проблем, изискващ експертна намеса. Демонстирайте своята загриженост и готовност да се отзовете и да водите „битките“ на своя клиент заедно с него. Не се отмятайте без причина от уговорени срещи за оглед и поетите ангажименти. Такъв вид поведение може да донесе негативни последици не само към настоящия момент, но и в дългосрочен план, тъй като професията на брокера е силно обвързана с обратната връзка от клиентите и препоръките. А те от своя страна често водят със себе си възможности за нови бъдещи сделки.


Предоставяйте персонализиран подход към клиентите

Особено важно е да предоставяте персонализиран подход и да подхождате с разбиране към всеки клиент. От съществено значение е също така да се съобразите и вслушате в специфичните изисквания на хората, потърсили професионално съдействие от вас. Старайте се да ги изслушвате, но се стремете също така да им бъдете полезни с аргументирани препоръки и експертна позиция. Макар всеки сам да преценява най-добре собствените си възможности и нужди, имайте предвид, че в повечето участниците на пазара нямат сформирани наблюдения и опит в сферата. Именно поради това е важно да можете да ориентирате клиента си в пазарната ситуация и да му предоставите правилните насоки, като обаче се ръководите пряко от неговите изисквания.


Бъдете гъвкави с графика си

Готовността да реагирате своевременно на неочаквани ситуации до голяма степен зависи от правилното разпределение на задачите от графика с работни срещи и поетите ангажименти. Склонността да оставяме неприятните и тежки задачи за последния момент е присъща на мнозина, но този подход може да се окаже изключително непрактичен в случаите, когато възниква непредвиден казус, изискващ бърза реакция. Именно затова е добре да планирате така задълженията си, че винаги да си оставяте малко допълнително свободно време между различните предвидени отговорности, което да използвате при нужда.
Разбира се, това невинаги ще бъде възможно, но е добре да си създадете навик да прецизирате обстоятелствата и да мислите в перспектива. Имайте предвид, че дори това време да остане незапълнено, спокойно може да го използвате за други цели: от прегледа и повторното сверяване на данни, през провеждането на служебни разговори и доуточняването на детайли, до времето за приятни и ползотворни разговори с колегите. Решението е изцяло във ваши ръце.


Изберете подходящата за Вас компания

Изборът на подходяща агенция за недвижими имоти, в която да започнете кариерата си на брокер, има сериозно отношение върху възможностите за реализация, които ще се разкрият пред вас. Пазарът на недвижими имоти е активен и динамичен, в резултат на което се публикуват сериозен набор от обяви за работа в сферата. Въпреки това е препоръчително да се ориентирате към вече утвърдена агенция, ползваща се с добро име в средите и предлагаща стабилна перспектива за професионално развитие. Ние от Имотека открихме първия си офис през 2015 г., като към днешна дата разполагаме с 8 офиса в София, 4 във Варна и 3 офиса в Пловдив. Ние сме и първите на пазара на недвижими имоти в България, които въведоха изкуствен интелект в работния процес, с цел предоставяне на по-персонализиране услуга за нашите клиенти. Затова не се колебайте да откриете кариерната си реализация при нас.


Не пропускайте обучения и семинари в сферата

Подготвеността на умелия брокер на недвижими имоти е неминуемо свързана с постоянното разширяване на знанията и компетенциите му. Именно поради тази причина е от ключово значение да бъдете в течение с всички актуални явления на пазара на недвижими имоти. За тази цел се стремете да не пропускате обучения и семинари, представящи различни теми от сферата. Те ще ви бъдат от сериозна полза при задълбочаването на познанията ви, като също така ще ви помогнат да получите ценни съвети и да вземете пример от утвърдилите се вече професионалисти в областта на недвижимите имоти. Не на последно място, посещенията на специализирани семинари и участието в обучения ще ви срещнат с колеги от бранша. Всеизвестно е твърдението, че най-важният ресурс е именно създаването на връзки с хората. Обогатяването на вашата мрежа от познанства може да донесе само и единствено предимства в професионалното ви развитие.


Бъдете готови да отделяте дори от свободното си време

Важно е да знаете, че задълженията на брокера на недвижими имоти не са изградени на принципа на нормираното работно време. От изключително значение е да бъдете готови да отделяте време на служебните си срещи дори в свободното си време, което понякога би могло да се отрази негативно върху плановете ви за уикенда. Без съмнение балансираното разпределение на служебните ангажименти и времето за почивка ще отнемат време, за да бъдат напълно овладени, но това в никакъв случай не бива да ви отказва от професията. Впоследствие умението да менажирате заетостта си и сами да управлявате деня си се превръща в едно от най-ценните преимущества. Предимство, което трудно бихте могли да откриете в повечето професии.


Практикувайте комуникационните си умения 

Професията на брокера е основана почти изцяло на работата с клиенти и живия контакт с тях. Именно поради това е от безкрайно необходимост да вложите старание, за да усъвършенствате комуникационните си умения. Те са разковничето към това да успеете лесно да установите контакт с вашите клиенти, като изградите пълноценни взаимоотношения с тях. Способността ви да общувате лесно, като съчетавате деловия тон с приятелската отзивчивост са сред основните характеристики, на базата на които вашите клиенти сформират впечатленията си. Това е само една от причините, които налагат надграждането на вашите комуникационни способности. Не забравяйте, че на по-следващ етап в процеса на реализиране на сделката може да се наложи да се застъпите за интересите на своя клиент, за което отново ще се наложи да притежавате добри ораторски способности.


Развити маркетинг умения

Безспорно професията на брокера на недвижими имоти е изключително многопластова и изисква редица качества и добра осведоменост от различни сфери. На фокус винаги се поставят изискванията за базисни юридически познания, способности за умело боравене с документация, експертните виждания, а също така и осъществяването на прецизни прогнози за пазарната ситуация. Често обаче маркетинг уменията биват оставени на заден план сред изискваните професионални характеристики.
Имайте предвид обаче, че тяхната роля е от основополагащо значение за подбора на правилен комуникационен канал, в който да бъде разпространена обявата на конкретния клиент. Също така обмисленият маркетингов подход има значима роля при правилното дефиниране на таргета. С негова помощ ще привлечете вниманието и интереса на правилните купувачи/наематели. Не на последно място, маркетинговите умения са от сериозна полза за брокера при определянето на детайлите около публикуването и спонсорирането на обявата. Поради тази причина, ако проявявате желание да навлезете в сферата на недвижимите имоти, е добре да отделите време, за да придобиете или надградите познанията си в сферата.