теглене на ипотечен кредит

Кои са най-допусканите грешки при теглене на ипотечен кредит?

Ако ви предстои покупката на нов дом, то най-вероятно пред вас вече стои въпросът за начина на финансиране. Един от най-често срещаните методи за външно финансиране на инвестицията в недвижима собственост е посредством ипотечен кредит. Вижте какво представлява той и какви грешки може да допуснете в статията. 

Ипотечен кредит – какво представлява? 

Какво всъщност представлява ипотечния кредит? Това е заем, който се гарантира с недвижима собственост. В същността си ипотечният кредит е вид заем, който се гарантира чрез недвижимо имущество. Освен за покупка на жилище, за ипотечен кредит може да се кандидатства и за реализацията на инвестиционни намерения. 

Обикновено срокът, в който се изплаща заемът е с продължителност до 35 години, но всичко зависи от условията на банката, отпуснала ви кредита. Предвид по-голямата продължителност на срока на изплащане и размера на отпуснатата сума е силно препоръчително кандидатите за кредит да бъдат предварително запознати с характеристиките на този тип финансиране.  

Кои са грешките, които най-често се допускат от кандидатите за ипотечен кредит 

Забравяте за допълнителните разходи и такси 

Вероятно вече сте наясно, че при кандидатстването за ипотечен кредит трябва да си предвидите средства, които да използвате за самоучастие. Кандидатите за кредит често забравят обаче за допълнителните разходи и такси, които са неизменна част от процеса по отпускане на заем. 

За да не бъдете неприятно изненадани, то най-добре добавете към бюджета си всички допълнителни такси (комисионата на брокера, банковите такси, нотариална такса, общинска такса, такса за оценка на имота), както и средствата, необходими за ремонт и обзавеждане.   

Не извършвате обстойно проучване на пазара на недвижими имоти 

Друг сериозен пропуск сред купувачите с ипотечен кредит е липсата на обстойно проучване на състоянието на жилищния пазар. Имайте предвид, че имотният пазар се развива с известна динамика, затова специалистите в сферата препоръчват преди да предприемете стъпки към закупуване на недвижим имот, първо да се информирате за текущото състояние на пазара.  

Не сте се консултирали с професионалист в сферата  

Консултацията с професионалист в сферата на имотите ще ви помогне да се ориентирате както за състоянието на жилищния пазар, така и за цените на имотите в различните райони на града. Брокерът на недвижими имоти ще ви помогне с ценни съвети и ще ви ориентира относно най-добрия момент, в който да излезете на пазара. Освен това помощта му с оформянето на всички документи е безценна.    

Избрали сте неизгодни условия 

Друг възможен пропуск е избирането на неизгодни условия. Имайте предвид, че различните банки предлагат различни условия за отпускане на кредит. Някои от тях са общовалидни, докато други са строго индивидуални и се отнасят само за конкретни банкови институции. Най-често срещаните условия са кандидатите за заем да са пълнолетни, здравно осигурени, на постоянен трудов договор и с добра кредитна история. Някои банки добавят към условията си за отпускане на ипотечен кредит и изискването към момента на изтичане на срока на кредита, кредитоискателят да не е на повече от 70-годишна възраст. 

Не сте сключили застраховка 

Застраховката по кредита е често подценявана част от процеса. Тя носи допълнително спокойствие и сигурност, както на кандидата за кредит, така и на неговите близки. Сключването на застраховка по ипотечен кредит се прави, за да се покрие рискът от постоянна неработоспособност или смърт на кредитополучателя. В противен случай при възникването на неочаквани ситуации, близките на кредитоискателя ще се налага да покриват разходите.  

Не сте получили предварително одобрение 

Преди да започнете търсенето на имот за покупка, трябва да сте получили предварително одобрение за кредита. След като получите предварително одобрение ще можете спокойно да се заемете с търсенето на нов дом, вече знаейки с какъв бюджет разполагате. В обратната ситуация е напълно възможно да си харесате апартамент, за който обаче няма да можете да получите пълно финансиране.  

Не сте прочели подробно споразумението  

Преди да подпишете договор със съответната банка за отпускане на ипотечен кредит, прочетете внимателно всички подробности, записани в него. Все пак подписвайки такъв тип споразумение, вие се обвързвате дългосрочно, затова не си позволявайте подобен пропуск. В случай че не разбирате някое условие, записано в договора, бихте могли да пискате съдействие и от страна на вашия консултант.