лихвите по ипотечните кредити

Накъде ще вървят лихвите по ипотечните кредити през тази година?

В случай че сте решили да използвате външно финансиране за покупка на нов дом, то със сигурност темата за лихвите по ипотечните кредити ви вълнува. Запознайте се добре с текущата ситуация на пазара на имоти, както и как да изберете най-правилния вид ипотечен кредит за вас. 
 

Какво се случи с лихвите през 2022?

Въпреки че през тази година Европейската централна банка (ЕЦБ) 3 пъти вдигна основния лихвен процент, повишаването се очаква да продължи и през следващите месеци. Това накара много хора да се възползват от все още изгодните лихвени проценти. Така за първата половина от 2022 година, средният размер на изтеглените ипотечни кредити достигна 150 хил. лв. Като данните за ипотеките в столицата надвишават 200 хил. лв. За сравнение, през 2020 година, средният размер на ипотечните кредити е бил 108 хил. лв., а през 2021 г., тази сума е достигнала 124 хил. лв.

 

Как да изберем подходящия ипотечен кредит?

При покупката на собствен дом с ипотечен кредит, трябва да знаете, че условията на финансовите институции се различават. Отделете си достатъчно време, когато избирате подходящ жилищен кредит, за да успеете да прегледате и сравните офертите и условията на различните финансови институции. Така ще можете да подберете най-доброто спрямо вашите лични нужди.  Първоначално можете да заложите на собствено онлайн проучване, но за да получите персонализирана оферта, най-добре направете консултация на място.  
Тук е моментът да отбележим, че максималният размер на сумата, която може да ви бъде отпусната зависи от месечните ви доходи. Определете каква би била максималната сума, от която се нуждаете, за да откриете най-подходящата оферта. След като имате вече определен бюджет, пристъпете към определянето на критериите, според които ще търсите дома на вашите мечти.  

 

Какво да очакваме от лихвите по ипотечни кредити?

Видове лихви

Съществуват два вида лихви по ипотечните кредити – фиксирана и плаваща. Всяка една от тях има своите предимства. Фиксираната лихва, например, би ви осигурила спокойствие и сигурност, тъй като при евентуално покачване на лихвените проценти кредитополучателят запазва размера на месечната си вноска. Нейният размер обаче е по-голям, тъй като не търпи промени в нивата си за периода, за който е сключена. При плаващата лихва нивата ѝ се променят, в зависимост от динамиката на пазара, което рефлектира върху размера на месечните вноски на кредитополучателя.   

Условия

Част от условията при жилищните кредити са общовалидни, докато други са строго индивидуални за съответната банка. Част от сстандартните условия, на които кандидатът трябва да отговаря са доказване на доходите на кредитоискателя, предоставяне на постоянен трудов договор и това той да бъде здравно осигурен. Друг важен критерий за финансовата институция е кредитната история на потребителя, както и неговата възраст, така че тя да не надвишава 70 години към момента на изтичане на заемния срок. 

Видове ипотечен кредит

Видовете ипотечни кредити също са два – целеви и нецелеви, като какъв ще изтеглите зависи от персоналните ви нужди. Целевият кредит се отпуска единствено в случаите, в които предоставите информация за предназначението на отпуснатите средства. Този вид кредит е подходящ в случай че планирате да закупите имот, да осъществите ремонтна дейност, или пък да обедините други задължения или рефинансирате изтеглен заем. При нецелевият жилищен заем не е необходимо да информирате банката за това как възнамерявате да изразходите отпуснатите средства. Специфичното в случая е, че нецелевите ипотечни кредити имат по-кратък срок на изплащане и максимален размер, като често е и по-неизгоден за кредитополучателя от жилищните кредити.

Ако планирате кандидатстване за ипотечен кредит, най-добре се консултирайте с професионалист в сферата. Кредитният консултант ще ви спести времето за проучване и сравняване на офертите, освен това услугите му са напълно безплатни. 

 

Виж имоти и попитай за кредит