купувача с ипотечен кредит

Профил на купувача с ипотечен кредит

Купувачите на имоти в България са все по-привлечени от ипотечното финансиране за покупка на собствен дом. Като голяма част от тях се насочват към новопостроени жилища. Причината се корени във все още изгодните лихвените проценти, както и това, че условията за ипотечните кредити са благоприятни. За да получи одобрение,  кредитоискателят трябва да спазва определени условия, които са определени от съответната банка. Прочетете нашата статия, за да научите повече за профила на имотния купувач.

 

Общи характеристики на ипотечния кредит

Заемът чрез ипотечен кредит е един от най-разпространените начини за финансиране на покупката на имот. Той се обезпечава с недвижимост, като цел може да бъде и предоставяне на средства за търговска дейност, инвестиции в активи, оборудване, машини и др. Изплащането на заема трае до 35 години, по време на които се изискват регулярни и навременни месечни вноски. За да може да бъде отпуснат кредитът, кредитоискателят трябва да отговаря на условията на финансовата институция, които гарантират безпроблемното му изплащане.

 

Кои са основните характеристики на профила на купувача с ипотечен кредит 

При отпускането на ипотечен кредит, кредиторът трябва да изясни профила на кредитоискателя. Той се определя на база основни демографски параметри, като пол, възраст, доход и кредитна история. Трудовият стаж, целта на заема и други елементи също играят роля в определянето на профила на кредитоискателя. На база на това, кредиторът решава максималния размер на средствата, които могат да бъдат отпуснати.

 

Демографски показатели

Купувачите се ориентират към външно финансиране във вида на ипотечен кредит, който се обезпечава с недвижимото имущество. Обикновено този вид кредит се използва за покупка на имот, но може да бъде използван и за създаване на търговската дейност или за инвестиране в активи. Банките обикновено предлагат период за изплащане на кредита до 35 години, поради което е необходимо да се изпълняват регулярни и навременни плащания на месечните вноски по заема. 


Както споменахме вече, кредитната история е важен фактор, който се взема предвид при определянето на профила на кредитоискателя. Поради дългия период, в който заемът се изплаща редица банки въвеждат горна възрастова граница. Така средната възраст на кредитоискателя е най-често в диапазона 35-44 години. От значение в случая е и работата на постоянен договор и на пълно работно време. Предпочитани клиенти на банките са хората с високи доходи и работещи в сферата на IT и финтех технологиите. 


Географски показатели

Купувачът на имоти най-често е ориентиран към покупка на имот в София и другите големи градове в страната. Причината за това е, че хората масово живеят и работят в столицата или друг голям град. Тенденцията за покупка на нов дом постепенно се налага и в по-малките градове, при хора с по-високи доходи. 

 

Поведение на потребителите

Обща тенденция сред хората, които искат да закупят недвижим имот посредством  жилищен заем, е насочването им към апартаменти ново строителство в София и големите градове в страната. Основната причина за това е желанието да притежават собствен имот. Не липсват и купувачите с инвестиционни намерения. И двата типа купувачи се насочват  към южните и централните райони на София. Предпочитани остават двустайните жилища, особено от купувачите, които купуват с цел отдаване под наем. Когато става въпрос за лично ползване, функционалните и по-просторни апартаменти са най-желани.

 

Необходими документи за кандидатстване 

За да бъдете одобрени за отпускане на кредит, е необходимо да се подготвите със съответната документация, изискана от банковата институция. Процедурата по кандидатстване за одобрение за жилищен заем обикновено отнема най-много време, затова бъдете предвидливи и си отделете достатъчен времеви ресурс. Важни в случая са доказване на доходите на клиента, както и целта на изискания заем и статута на предлаганото обезпечение. 


Най-добре в случая е паралелното да се извършват действията по събиране на нужните документи с кандидатстването за предварително одобрение за заема. Така ще можете и да се ориентирате за максималния размер от средства, с които ще разполагате. След като получите предварително одобрение, можете да се заемете с подготовката и подписването на предварителния договор с продавача. Сред документите, необходими за ипотеката са попълнено по образец искане за отпускане на кредит, заверено копие на лична карта и удостоверение за семейно положение. В случай че имате сключен граждански брак, трябва да подготвите и Акт за граждански брак, а при статус „Разведен“ ще ви се изиска и Решение на съда за прекратяване на брака. Допълнителни документи са още Удостоверение за режима на имуществени отношения между съпрузите, което се получава от Агенцията по вписванията и удостоверение за липса или наличие на данъчни задължения.
 

Виж имоти и попитай за кредит