Ипотечен кредит през 2023г

Ипотечен кредит през 2023. Какво ново трябва да имаме предвид?

При покупката на собствен дом, редица купувачи се решават да финансират покупката си посредством ипотечен кредит. В случай, че ви предстоят тези важни стъпки, то трябва да сте наясно с фактори като състоянието на жилищния пазар, какво е търсенето и предлагането в отделните райони, как вървят цените на жилищата, какви са политиките на банките за отпускане на ипотечен заем, на какви условия трябва да отговаряте, през какви стъпки ще преминете и т.н. Ако имате нужда от повече информация за тенденциите при ипотечните кредити в България и света, може да прочетете повече за тях в тази статия.

 

Какво е ипотечен кредит и какви са спецификите?  

Ипотечният кредит по същество е вид заем, който се гарантира с недвижима собственост. Чест повод за кандидатстване за ипотечен кредит е покупката на нов дом, но той може да се използва и за реализацията на инвестиционни намерения.
Най-често срокът, в който се изплаща заемът е с продължителност до 35 години, но всичко зависи от условията на банката, отпуснала ви кредита. Специалистите препоръчват преди да кандидатствате за такъв тип външно финансиране, да се запознаете с характеристиките на този тип финансиране, имайки предвид размера на заема и по-дългия период, в който се изплаща той.

 

Стъпки при покупка на жилище с ипотечен кредит

 

Кандидатстване за кредит 

Преди да се впуснете в търсене на жилище за покупка, трябва да сте взели решение за начина на финансиране. Ако това ще бъде чрез ипотечен кредит, то първата стъпка е да получите предварително одобрение за кредита. След това ще можете спокойно да се заемете с търсенето на имот, знаейки с какъв бюджет разполагате. В противен случай, рискувате да се спрете на апартамент, който впоследствие да се окаже извън вашия бюджет. Най-добре направете безплатна консултация с кредитен специалист. След като го запознаете с вашите изисквания, той ще събере оферти от различни банкови институции, предлагащи отпускането на ипотечен кредит и ще ви представи само най-добрите от тях, които отговарят най-много на вашите нужди.

 

Нужни документи 

Част от необходимите документи при покупка на имот с ипотечен кредит са данъчна оценка на имота, удостоверения за наличие или липса на задължения, удостоверения за тежести, нотариални актове, скица/схема и др.
Стига оценката на юристите да не покаже рискове, получите окончателно одобрение, оценката на имота е направена и сте постигнали консенсус по офертата, вече можете да се заемете с нотариалното заверяване на сделката, а след това и към вписването на ипотеката в Агенция по вписванията. 

 

Лихви 

При кандидатстване за ипотечен кредит трябва да бъдете наясно с видовете лихви, за да направите правилния избор, в зависимост от нуждите и възможностите ви.

Лихвите по кредитите са 2 вида – фиксирана и плаваща. Разбира се, всяка една от тях има своите предимства. Основното предимство на фиксираната лихва, заради които тя е по-предпочитане сред кандидатите за ипотечен заем това, че тя осигурява спокойствие и сигурност, тъй като при евентуално покачване на лихвените проценти кредитополучателят запазва размера на месечната си вноска. Имайте предвид обаче, че нейният размер е по-голям, тъй като не търпи промени в нивата си за периода, за който е сключена. Докато  плаващата лихва търпи промени в нивата си, в зависимост от динамиката на пазара, което рефлектира върху размера на месечните вноски на кредитополучателя.   

 

Агенция за недвижими имоти като партньор

Консултацията с професионалист в сферата на жилищата ще ви помогне да разберете  подробности както за състоянието на имотния пазар в момента, така и за движението на цените на имотите в различните квартали на града. Освен това агентът на недвижими имоти ще ви даде ценни съвети и ще ви помогне да се ориентирате относно най-подходящото време, в което да излезете на пазара. В допълнение, ще ви съдейства и с подготовката и оформянето на пълния набор от документи. 

 

Световни тенденции при ипотечните кредити през 2023 

 

Как влияят световните тенденции на България?

Според специалистите в сферата на кредитите, през януари и февруари мина първата вълна на повишение при лихвите по ипотечните кредити. Очаква се нов ръст на основните лихвени проценти – у нас и в Европа. Като целта е инфлацията да бъде укротена до здравословните 2%. „Лихвите по ипотечни кредити се повишиха с между 0 до 0,3 процентни пункта, но да кажем, че това повишение е за тези, които тепърва ще теглят. За хората, които вече имат ипотечен кредит, това увеличение още не се е случило. И тук няма нищо драматично. Нека вземем един пример - 150 000 лв., което е средна ипотека за България, за 25 години. Потребителите щяха да изтеглят този кредит средно на лихва 2,5 и щяха да плащат 670 лв. на вноска. Ако тези хора изтеглят сега февруари или март, ще имат плюс 0,3 или 700 лв. на месец, което е плюс 30 лв.“, споделя Тихомир Тошев, управител на Кредит Център.


Знаете ли, че можете да получите одобрение за кредит, още преди да сте харесали имот за покупка?

Заявете безплатна консултация за ипотечен кредит.