работата с брокер покупка на жилище с ипотечен кредит

5 основни предимства на работата с брокер по време на покупка на жилище с ипотечен кредит

Работата с брокер по време на покупка на жилище с ипотечен кредит ще ви бъде от полза. Прочетете повече за всички предимства от работата с брокер тук.

 

Какво е ипотечен кредит?

Ипотечният кредит е вид заем, гарантиран чрез недвижимо имущество. Най-често се използва за покупка на собствен дом, но може да се използва и за реализацията на инвестиционни намерения.
Характерно за ипотечния кредит е по-дългата продължителност на изплащане – около 35 години. Все пак всичко зависи от условията на банката, отпуснала ви кредита. Именно поради тази причина, както и поради размера на отпусната сума, всеки, решил да закупи имот с помощта на ипотечен кредит трябва да бъде наясно с неговите особености. Важна роля тук има брокера на недвижими имоти.

 

5 предимства на работата с брокер за покупка на жилище с ипотечен кредит

 

Помощ при кандидатстване 

Освен за състоянието на жилищния пазар, за цените на имотите в различните райони на града, брокерът ще ви помогне и с процеса по кандидатстването за заема. Утвърдените агенции работят в партньорство с доказали се кредитни консултанти, които ще ви съдействат с определянето на бюджета, избора на банка и т.н.

 

Документация след одобрението 

Брокерът на недвижими имоти ще ви помогне с ценни съвети и ще ви ориентира относно най-добрия момент, в който да излезете на пазара. Освен това помощта му с оформянето на всички документи е безценна. 

 

Редовни документи на избраното жилище 

Преди да започнете търсенето на имот за покупка, трябва да сте получили предварително одобрение за кредита. След като получите предварително одобрение ще можете спокойно да се заемете с търсенето на нов дом, вече знаейки с какъв бюджет разполагате. В обратната ситуация е напълно възможно да си харесате апартамент, за който обаче няма да можете да получите пълно финансиране. 

 

Оценка на жилището

Пазарната оценка е задължителна стъпка при покупката на апартамент чрез ипотечен кредит. За тази цел ще ви бъде необходим определен набор от документи като документ за собственост, кадастрална схема, скица, разрешение за строеж и т.н. Набавянето на всеки един от тях може да ви коства много време и усилия, ако нямате насреща доверен партньор в лицето на вашия брокер. 

 

Спестяване на време и усилия 

Както вече стана дума, покупката на имот с ипотечен кредит изисква допълнителни познания и допълнителна документация. Отделеното време по процеса по кандидатстване за ипотечен кредит, избор на жилище и покупката му в последствие значително се намалява ако разчитате на професионалист в сферата на имотите.

 

Стъпки при покупка на жилище с ипотечен кредит

 

Намиране на качествена агенция за недвижими имоти

Намирането на доверена агенция е значима стъпка по пътя на покупка на собствен дом.
Ние в Имотека целим да бъдем полезни на своите клиенти, като търсим най-правилния подход към всеки клиент и внимателно изслушваме неговите желания и притеснения. Благодарение на дългогодишния си опит в бранша, сме уверени, че можем да съдействаме на всеки, който ни се довери. Адаптираме се към новото, затова редовно правим обучения и специализации, за да предлагаме нови методи в работата си.

 

Кандидатстване за ипотечен кредит

Ако сте решили да закупите жилище с ипотечен кредит, то първото, което трябва да направите е да се консултирате с кредитен консултант. Той ще изготви предварителното одобрение за кредита и ще ви изготви бюджет. Така ще знаете на какъв кредит можете да разчитате, колко ще ви струва цялата покупка на имота и тегленето на кредита. Едва тогава можете да се обърнете към вашия брокер, с който да започнете огледите на имоти. 

 

Избиране на имот и оценка на имота 

Направили сте необходимите огледи и вече сте направили своя избор. Следва оценката на имота. Тя е задължителна стъпка при покупко-продажбата на недвижима собственост.
В същността си представлява становище, валидно към датата на изготвянето му и е препоръчително да се направи в началото на процеса по отпускане на ипотечен кредит.

 

Проверяване на всички документи на имота 

Както вече по-рано стана дума, добрият брокер на недвижими имоти е наясно с цялата  документация, съпътстваща покупко-продажбата. Запознат е с документите, които са със задължителен характер, необходими ви за пред нотариуса, който ще изповяда сделката. Освен това той би могъл да ви насочи към институциите, от които трябва да получите документите, както и да ви съдейства в случай че се налага повторно да бъдат издадени някои документи. Последно, но не и по важност – добрият брокер ще бъде с вас по време на всички етапи от сделката до постигането на успешния завършек.


Знаете ли, че можете да получите одобрение за кредит, още преди да сте харесали имот за покупка? Заявете безплатна консултация за ипотечен кредит