при покупка на жилище

Седем важни неща, за които да внимавате при покупка на жилище

Ако сте решили да предприемете решителната крачка към сдобиване с първо жилище, е важно да сте наясно със спецификите и важните критерии, по които да се ръководите в процеса на избиране на недвижим имот. Разгледайте нашите седем съвета, за сте добре подготвени и ориентирани, което ще ви помогне да се сдобиете с мечтания дом значително по-бързо и безпроблемно.


Експертни съвети при закупуване на жилище


Бъдете сигурни в собствените си финансови възможности

Един от първите аспекти, с които е добре да се съобразите е по какъв начин ще финансирате покупката на жилището, с което ще добиете яснота какви в действителност са финансовите ви възможности. На база на тях ще можете да ориентирате правилно търсенето си. Честа практика сред купувачите на жилища е да пристъпят към търсенето и закупуването на имот, без предварително да са изяснили на какви кредитни условия могат да разчитат, както и каква сума може да им бъде отпусната от банковата/кредитната институция. За да си спестите време и да елиминирате потенциални разочарования от невъзможност за кредитиране в очаквания от вас размер или от незадоволителни лихвени условия, проучете подробно предлаганите кредитни продукти и пристъпете към търсенето на жилище едва след като сте получили предварително одобрение за кредит. Трябва да знаете, че ако вече сте капарирали имот, но сте финансово възпрепятствани да доведете сделката докрай, може да загубите вложените като капаро сума.

Освен да се уверите в собствените си финансови възможности от основно значение е да проучите и каква е ситуацията на пазара на имоти в квартала, към който сте се насочили. Опитайте се да научите как вървят цените в района. Съсредоточите вниманието си върху подобни на вашия имот, за да направите паралел и да прецените дали сумата, която се иска за провокиралото интереса ви жилище не е твърде завишена. Покупката на имот е важна крачка, не прибързвайте излишно и се стремете към добра сделка. Не се фокусирайте само и единствено върху цената, но и върху качествата и недостатъците на жилището.

Особено ценна практика е да си определите таван на бюджета. Това ще ви помогне да се избавите от риска да се сдобиете с имот, който впоследствие би могъл да бъде в постоянна тежест за вас и вашето семейство. Спестявайки тези разходи, ще си гарантирате усещане за комфорт и спокойствие при покриването на месечните банкови вноски. Освен това със спестената сума бихте могли по-бързо да погасите главницата по вашия кредит, което ще доведе до изплащането му в по-кратки срокове.


Не забравяйте допълнителни такси като комисионни

Много купувачи забравят или подценяват допълнителните такси като комисионните и останалите разходите, съпътстващи сключването на сделката. Имайте предвид, че те все пак представляват сериозно перо в личния ви бюджет. Съветваме ви да се поинтересувате кои са разходите при прехвърлянето на имот, за които отговорността е изцяло в ръцете на купувача, какъв е техният размер, както и кои такси биха могли да бъдат поравно разпределени между двете страни от споразумението. След като направите своето своеобразно проучване, ви съветваме да си заделите известна сума, която да бъде предназначена конкретно за тези цели.
Повече информация за нотариалните такси и данъци при покупка на имот може да откриете в следната статия РАЗХОДИТЕ ПРИ ПРОДАЖБА НА ИМОТ, КОИТО НЕ ОЧАКВАТЕ.


Н3: Бъдете готови на компромиси при покупката 

Не без значение е нагласата, с която подхождате към процеса по търсене на мечтаното жилище. Хубаво е да имате конкретно изградена представа за вида и спецификите на недвижимия имот, който искате да придобиете, но все пак е важно да бъдете готови на компромиси. Имайте предвид, че колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-лесен и лишен от негативни емоции ще бъде процесът. Обикновено допускането на компромис се налага поради разминаване между финансовите възможности и цената на имотите, които попадат в обсега на вашето внимание и интереси. Отстъпки понякога се налагат и в моменти, когато търсенето е по-активно от предлагането на жилища и това възпрепятства откриването на жилище, което да удовлетвори критериите ви.

Още в началото на търсенето ви е добре да изясните в конкретика изискванията си и да определите за кои от тях сте склонни на компромис и при кои не бихте отстъпили от възгледите си при никакви обстоятелства. Ако обаче не сте сигурни кои са важните аспекти, с които е добре да се съобразите, то като ориентир се доверете на мотивите си за покупка. Ако купувате имот за лично ползване и подхождате с мисълта, че това ще бъде вашият дом в дългосрочен план, е важно да не правите компромис с района на града. Помислете в перспектива и обърнете внимание на квадратурата на жилището и броя на стаите, както и дали апартаментът подлежи ли на преустройство. Това е особено важна особеност особено ако планирате да създадете семейство. Не подценявайте значението на изложението на апартамента като съществен фактор. За сметка на това е безпредметно да се откажете от дадено жилище само защото не е на етажа, на който сте възнамерявали да търсите или защото апартаментът се нуждае от лек освежителен ремонт.


Вземете предвид локацията на жилището, както и транспорта

От ключово значение е да вземете предвид локацията на жилището. Добре благоустроен ли е кварталът, каква е неговата инфраструктура и нивото на комуникативност с останалите части на града. Едва ли ви се иска да сте обградени изцяло от кооперации, които сякаш „крадат“ от личното ви пространство, както и да се чудите по какъв начин да стигнете до работното си място. Помислете и за бъдещите ви нужди и потенциални проблеми. На какви услуги може да разчитате, има ли в близост училище/детска градина, в която да запишете вашето дете. Често срещана практика сред клиентите е да се стремят към закупуване на жилище в конкретен район, който познават добре и/или са живели в него. Това предпочитание е особено застъпено в София и другите големи градове в страната, тъй като смяната на квартал изисква сериозна промяна в ежедневния бит на човек, както и значително време за адаптация, което купувачите предпочитат да си спестят.


Не забравяйте да проучите годината на строителство

Не забравяйте да проучите годината на построяване на сградата, в която се намира харесаното от вас жилище, както и типа на строителство. Това ще ви помогне да прецените дали инвестицията си заслужава в дългосрочен план. Основен критерий, по който се ръководят купувачите е спецификата на строителството. Всеизвестни е, че панелните сгради имат значително ограничен живот, докато кооперациите от тухла предлагат по-голяма сигурност. Именно поради предимствата на този тип строителство, цената на имотите в тухлени сгради е по-висока от тази на жилищата в панелните блокове. Въпреки това имате полезен ход, от който да се възползвате, за да се вместите в предвидения бюджет. Ако се поинтересувате в детайли кога е построена жилищната сграда и какъв е ориентировъчно срокът за безопасната експлоатация на панелния блок, може да се окаже, че вложението в подобен имот не толкова проблемно, колкото сте предполагали.


Доверете се на човек с опит или брокер експерт

За да сключите изгодна сделка за покупка на жилище се нуждаете от добър поглед и познания върху актуалните процеси на пазара на имоти. Поради това ако се доверите на човек с опит или брокер експерт, ще подсигурите както успеха на сделката, така и личното си спокойствие. Сред отговорностите на брокера е да ви насочи и да съдейства при разрешаването на трудни стиуации, които често възникват в процеса на договаряне. Ще може да разчитате на неговите професионални съвети и преценки, с помощта на които да избегнете потенциални рискове. Освен това брокерите на недвижими имоти са запознати с необходимата документация и могат да боравят умело с нея. Не бива да забравяте, че консултантите в сферата имат солиден набор от ценни контакти и ще ви съдействат при уговарянето на среща с нотариус или със специалисти от други сфери, в случай че това се налага. Така ще си спестите много ценно време и ресурси, а в допълнение към това ще бъдете сигурни, че вашият казус не е поверен на случаен човек.


Проучете продавача

Последен, но не и по значение, съвет е да проучите всичко за положението на продавача и неговите причини и мотивации за продажба. Старайте се да задавате въпроси, за да се ориентирате в ситуацията. Подлагайте на съмнение и премисляйте доколко достоверни ви звучат ответните отговори. За тази задача бихте могли да се обърнете към вашия брокер, чиито предишен опит и умения са особено ценни. Освен това особено важно е да бъдете изключително внимателни и да прочетете детайлно договора за прехвърлянето на жилището повече от веднъж, преди да решите да го подпишете. Имайте предвид, че бихте могли да се обърнете и към юрист, който да прегледа съдържанието на договора. В случай че са налични клаузи във ваш ущърб, той се заеме с нанасянето на необходимите корекции. Интересувайте се за всички аспекти на сделката, за да бъдете подготвени. Това ще ви даде нужната увереност, като в допълнение ще бъдете спокойни, че може да реагирате адекватно при различни ситуации.