да определим цената за наем

Как да определим цената за наем на нашата собственост

Определянето на най-добрата цена за наем на имот е съществен елемент от процеса по пътя към реализиране на сделка за отдаване под наем. Затова е нужно да се направи точна оценка на имуществото ви. Научете всичко за това как се оценява един имот от нашите опитни брокери!


Защо е важно да имаме точна оценка на имота си?

Един от най-важните етапи от подготовката при отдаването на имот под наем е правилното определяне на офертната цена. От него зависи дали и колко бързо жилището ще се реализира на пазара, как ще протекат преговорите, а и какъв тип наематели можете да откриете. Затова предварителната подготовка е от особено значение. 

 

Фактори, които влияят на оценката на имота

Жилищният пазар е изключително динамичен и бързо се променя и поради тази причина трябва да сте наясно с темповете му на развитие, какво е съотношението между търсене и предлагане и как то се отразява върху цените на имотите в столицата и другите големи градове. Освен това, други фактори, които оказват влияние на предварителната оценка на имота са местоположение, тип строителство, квадратура, етаж, наличие на паркоместа, както и други удобства.

Местоположение на имота

Един от най-ключовият фактор, без значение дали става въпрос за продажба, или за отдаване под наем е локацията на имота. Местоположението до голяма степен определя в какъв ценови диапазон може да се оферира той, какъв е профилът на наемателите, които търсят в района и какви са техните изискванията. 
Близостта до спирки на градския транспорт има сериозна тежест в избора на наемателите и дава своето отражение върху наемната цена. Районите с по-развита мрежа на обществения транспорт - метро и наземни линии, се радват на по-голям интерес, тъй като това определя придвижването в града.

Квадратура на имота

Трябва да имате предвид квадратурата на имота, която ще определи средната цена на квадрат и която е от съществено значение за всеки купувач. Броят стаи и тяхното разположение също е ключов елемент за хората и съответно е от пряко значение при определянето на цена. Пандемията се яви предпоставка за обособяването на нова тенденция както при купувачите, така и при наемателите, които днес все повече търсят просторно жилище с ясно обособени стаи. 

Гаражи и паркоместа

Все по-важен критерий за наемането на имот е наличието на паркомясто. В случай че разполагате с такова, то можете да го включите към крайната наемна цена на жилището. Ако обаче имате гараж, който да предложите на клиента, то той подлежи на самостоятелно оценяване като отделен от имота ви обект. 

Тип строителство

Типът строителство също е и изключително важен елемент при определяне на наема на един имот. Основен интерес при наемателите представляват жилища в новопостроени сгради, поради по-високото качество на съвременното строителство, по-модерния им архитектурен облик и функционалността им. Разбира се, разликата в наемите на имот в тухлени сгради и панелни блокове е в полза на тухленото строителство, което също трябва да се вземе предвид. Когато правите сравнение с други имоти на пазара, обърнете внимание на имотите, попадащи в същата категория строителство като вашия. Годината на строеж също следва да се вземе предвид. Строителните материали имат свой живот и колкото по-нова е сградата, за толкова по-надеждна се счита тя.

Етажи

Към различните етажи в една сграда се наблюдава различен интерес. Например апартаменти на партерен, първи и последен етаж се търсят най-малко, което е предпоставка за по-нисък наем. При останалите етажи не се наблюдава съществена разлика, с изключение на гледката, която предлагат. 
 На къде гледа жилището ви и какво е неговото изложение също е основен фактор. Колкото повече са осветени стаите в имота от естествена слънчева светлина, толкова по-привлекателен е той за потенциалните наематели.

Налични удобства и екстри

Всеки собственик може сам да прецени дали и какви „екстри” може да добави към обявата си за отдаване на имот под наем, за да привлече повече интерес. Особено актуален днес е въпросът с домашните любимци, предвид профила на наемателите. Броят на хората, отглеждащи четириного у дома, расте и това влияе върху изискванията на наемателите. От другата страна обаче, наемодателите рядко са склонни да се съгласят подобно условие. 

 

Консултация за оценка на имот

На въпроса: „За колко да отдам имота си под наем?” собствениците често отговарят емоционално, а не рационално. И това е нормално. Сантиментът, който изпитвате към жилището, неизменно влияе върху определянето на наемната цената. При формирането на цена за наем факторите, на които трябва да обърнете внимание, са характеристиките на самия имот, неговото обзавеждане, локация и разбира се условията на средата - транспорт, социална инфраструктура, възможност за паркиране. Освен това, за определяне на правилната цена можете да се възползвате от професионалните услуги на консултантите на Имотека.
Възможността да допуснете  грешка при оформянето на документите и да сключите неизгодна сделка се увеличава, ако не познавате добре законите и не сте напълно наясно с правата и задълженията си. От своя страна, консултантът по недвижими имоти е компетентен по тези въпроси и ще поеме всички ангажименти по оформяне на документацията около сделката. Не по-малко важен и фактът, че брокерите спестяват голяма част от времето и усилията ви. 

 

Кой извършва оценката на имота?

Пазарната оценка на имота се извършва от експерти-оценители на недвижими имоти, т.нар. лицензирани или професионални оценители. Оценителят може да е физическо лице или оценителска къща. В България има публичен регистър на лицензираните независими оценители, които могат да изготвят експертна пазарна оценка на даден имот. Камарата на независимите оценители узаконява и контролира тяхната дейност. 

 

За какво е необходима оценката на имота?

При изготвянето на оценката е необходимо да се посочи нейната цел, тъй като оценката се изготвя спрямо нея (напр. да послужи като обезпечение пред конкретна банка). Оценителският доклад следва определена методология, формат и изисквания и се изготвя към определен момент. 
Оценителите представят своята гледна точка въз основа на придобития си опит и знания от ежедневните си срещи с клиенти. Основно предимство при сътрудничеството с оценител на недвижими имоти е, че той може да постави възможно най-безпристрастна и отговаряща на действителността цена. 

 

Може ли една оценка да се използва за различни цели?

Прието е, че не е възможно една оценка на имот да се използва за различни цели. Съгласно международните стандарти за оценяване всяка оценка се изготвя за определена цел и към определен момент, а промяна в предназначението на дадена оценка изисква нейната преработка. Използването на оценителския доклад за други цели или потребители е възможно единствено след съответно потвърждение от оценителя и с негово съгласие. 

 

Колко ще струва пазарната оценка на имота ти?

Оценката на имот може да варира между 100 и 390 лв. с ДДС. Всяка оценителска фирма предлага различно ценообразуване, в зависимост дали включва или не оценката на прилежащи гараж, паркомясто, мазе, таван.

 

Колко време отнема оценката на имот?

Обикновено пазарната оценка на даден имот се изготвя от 2 до 4 дни. Някои оценителски фирми предлагат експресна оценка в рамките на един ден.