Имот под наем в София през 2022г.

Има ли търсене на имоти под наем през 2022 в София?

През изминалите две пандемични години пазарът на недвижими имоти у нас се изправи пред предизвикателства, на които успя да устои, но и които дефинираха нови тенденции при избора на покупка и наем на жилище. Разберете повече за търсенето на имоти под наем през 2022 г. и профилът на купувачите в столицата. Вижте още и няколко съвета за правилен избор на апартамент под наем.

 

Състояние на пазара на недвижими имоти в София

Имотният пазар в София към този момент продължава да се възстановява от пандемичната криза, която за кратко повлия на неговата динамика и се яви предпоставка за обособяване на различия в очакванията на наемателите и наемодателите. Икономическите сътресения от последните две години подтикнаха хората да се насочат основно към покупка на имот, гледайки на него като инвестиция и сигурно вложение на средствата им. Не само това, но към днешна дата наблюдаваме рекордно ниски лихви по ипотечните кредити, а това също е основен двигател за насочването им към покупка. Последните няколко месеца на общо поскъпване на живота в столицата също допринесоха за желанието на клиентите да закупят имот. Така много хора се насочиха към инвестирането на спестяванията си в недвижимо имущество, което се явява един от най-сигурните начини за съхранение на финансите им.
По отношение на наемния пазар у нас, той все още не може напълно да възвърне нивата си отпреди пандемията, най-вече защото хората действат по-предпазливо и търсят възвръщаемост на вложенията си. Тази обособила се несигурност повлия и на двете страни по сключване на сделката – наемодателите преразгледаха офертите си и голяма част от тях се насочиха към продажба на имотите си, за да отговорят на високото търсене, а наемателите се изправиха пред ограничения – от икономически до такива, свързани с разминавания в поставените очаквания. Силен месец за наемния пазар в столицата традиционно остава септември, когато наблюдаваме най-сериозно раздвижване. Въпреки засиления интерес по това време на годината и възвръщането на ценовите нива отпреди пандемията, не се очаква неоправдан ръст в цените на имотите под наем. Ключово за този пазар продължава да бъде установяването на по-голямо сходство в очакванията на наемателите и наемодателите.

 

Какви са изискванията на наемателите?

Профилът на клиентите, търсещи имот под наем, не се е изменил съществено през последните години. Това продължават да са млади хора, финансово стабилни, които търсят лесен за поддръжка имот и предпочитат да изчакат още няколко години, преди да се насочат към покупка на такъв. Критериите им също не търпят сериозна промяна – обикновено желаят новият им дом да се намира на комуникативна и леснодостъпна локация, в приятна сграда, да бъде обзаведен и да разполага с всички основни електроуреди, да разполага с гараж или обособено паркомясто. Несъмнено пандемията оказа влияние върху нагласите на наемателите и дефинира нови изисквания, които те отправят към бъдещите си наемодатели. Такова, например, е желанието им за пространственост на дома. Необходимостта от нея се изразява не толкова в квадратурата на имота, колкото в разпределението и функционалността му. 

Средна цена

Средната цена на имотите не се различава от тази за първото тримесечие на годината. Цените на двустайните апартаменти варират в интервала 700-750 лв., в зависимост от локацията. Едностайните апартаменти в столицата обикновено са в диапазона 550-600 лв., а тристайните – средно за 1000 лв. Разбира се, наемните нива могат да варират, което се определя основно от разположението на имота, удобствата в близост, както и наличното обзавеждане.

Тип имот

Основното предлагане на имоти под наем в София е за жилища в тухлена или панелна сграда. Всеки клиент има своите собствени изисквания, но обикновено се обединяват около желанието им да наемат двустаен или едностаен апартамент, по-рядко тристаен, въпреки че се наблюдава плавно нарастване и при този тип имоти. Приоритет за хората е сградата да гарантира сигурност и да е с добре поддържани общи части. Функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. 

Предпочитан район

Районът, в който се намира имотът, е сред основните критерии на наемателите. Те са по-склонни да направят компромис по останалите точки, но крайното решение вземат на база локацията на апартамента. Близостта до спирки с директен транспорт до основните бизнес зони на града като Цариградско шосе и Бизнес парк София е предпочитано удобство за тях. На голям интерес се радват и квартали като Манастирски ливади, Витоша, Борово, Кръстова вада, както и такива в непосредствена близост до столичните университети. Изброените райони предлагат всички търсени удобства за жителите им, като имат и добра пътна инфраструктура.   


Съвети при наем на апартамент в София

Имайте ясна представа за това какво искате

Предварителното формиране на ясна представа за това, което търсите е от първостепенно значение при търсенето на имот под наем. Помислете за основните изисквания, с които не бихте направили компромис. Такива могат да бъдат локацията, етажа, типа строителство, бюджета, с който разполагате, изгледа на апартамента, обзавеждането. Имайте предвид, че понякога очакванията ви и реалността могат да се разминават. Ето защо трябва да бъдете готови и на компромиси. Например, ако бюджета, който можете да отделите за наем на апартамент в София не отговаря на наемните цени на имотите в района, в който търсите, то ще ви се наложи да направите компромис с един от двата критерия. Това на практика означава, че или трябва да преизчислите сумата, която можете да отделяте месечно, или да промените изискването си за местоположение на жилището.


Консултирайте се с добър брокер 

Търсенето на подходящ имот под наем може да бъде истинско предизвикателство, особено ако имате строго дефинирани критерии и конкретен бюджет, с който стриктно се съобразявате. Консултацията със специалист в областта на недвижимите имоти би била чудесна възможност да спестите време, усилия и нерви от това да преглеждате десетки обяви и да уговаряте срещи за огледи. По този начин напълно изключвате и вероятността да попаднете на неподходящи оферти. Брокерите на „Имотека“ ще се вслушат във вашите изисквания и ще ви помогнат да откриете бързо и безпроблемно жилището, което да бъде съобразено изцяло с вашите нужди и представи.


Отделете достатъчно време за огледи 

Чрез ходенето на огледи, вие можете да придобиете реални впечатления за предимствата и недостатъците на едно жилище. Препоръчително е преди да вземете окончателно решение за наем на апартамент да сте разгледали достатъчно оферти, само така ще сте сигурни, че сте направили най-добрия избор. Не се притеснявайте по време на огледите да задавате доуточняващи въпроси, които ще ви помогнат във формирането крайното ви мнение за съответния имот. 


Направете задълбочено проучване на кварталите 

Един от основните фактори при избора на имот под наем е неговата локация. Преценете дали местоположението на апартамента отговаря на вашите нужди. Проучете има ли удобен транспорт в близост, както и по какъв начин и колко време би ви отнело да стигнете до работното си място или до друг ключов за вас обект. Поинтересувайте се за предимствата на отделните райони – какви магазини, заведения за хранене и аптеки има в тях, има ли учебни заведения в близост и ако не – съществува ли удобен обществен транспорт. Не по-малко важен фактор, който може да повлияе на крайното ви решение е и добре уредената инфраструктура в отделните квартали.