всеки наемодател трябва да се погрижи

5 основни неща, за които всеки наемодател трябва да се погрижи

Отдаването на апартамент под наем е една добра възможност за получаване на пасивен доход. Наемодателят обаче има редица задължения, за които трябва да се погрижи преди подписването на договор. Вижте 5 от тях в следващите редове.

 

5 основни неща, за които наемодателят трябва да се погрижи

Определяне на пазарна цена

Първата стъпка, която всеки наемодател трябва да предприеме e да определи справедлива наемна цена. За целта е препоръчително предварителното запознаване с актуалните тенденции на имотния пазар. Знанието за текущото съотношение между търсене и предлагане, посоката на цените на недвижимите имоти и поведението на продавачи, купувачи, наематели и наемодатели ще ви помогне да определите адекватно цената на месечния наем.  Тук е моментът да отбележим, че изкуственото завишаване и определянето на цена, под пазарната могат да имат еднакви последици – отблъскване на потенциални наематели. Надутата цена няма как да остане незабелязана от хората, които търсят апартамент под наем. Сравнявайки различните оферти на пазара, те ще предпочетат жилище със сходни характеристики на вашето, но по-ниската цена ще изиграе решаваща роля за техния краен избор. От друга страна, прекалено ниската цена може да предизвика известни подозрения у наемателите за евентуални нередности около имота.  
За да не допуснете грешка, която да забави процеса по отдаване на жилището под наем, най-добре се доверете на брокер на недвижими имоти. Той е запознат с текущото състояние на пазара и ще ви помогне в определянето на правилната цена, на която да отдадете имота си под наем. 

Ремонт и реновация

За да привлечете вниманието на потенциалните наематели, трябва да положите известни усилия. Първото нещо, което ще направи впечатление на посетителите на жилището е общото му състояние. Затова е желателно да направите поне освежителен ремонт, в случай че няма сериозна нужда от по-големи подобрения. Освен това инвестирането на усилия и финансови средства може да вдъхнете нов живот на старото жилище, което да го открои и направи конкурентноспособно и атрактивно за търсещите имот под наем.
Не бива да подценявате и факта, че атрактивният търговски вид и направените подобрения могат да послужат и като аргумент за по-високата стойност на месечния наем, освен че ще ускори процеса по отдаване под наем.
С времето един имот и неговото обзавеждане се амортизират, независимо дали в жилището живеят хора постоянно или то стои празно. Ако само за момент се замислите кой би се съгласил да наеме място, в което има мухъл, проблеми с ВиК инсталацията, замърсени стени, увредено обзавеждане или видими следи от повреди по имота, то автоматично ще изключите опцията да не направите поне освежителен ремонт. 

Подготовка за оглед

След ремонтните дейности трябва да приведете помещенията в чист и подреден вид, за да са готови за огледите. Чистотата на един дом е ключова за бързото и успешното му отдаване под наем на квартиранти. Старателното почистване и привеждането на имота в приятен и спретнат вид със сигурност ще се окажат сред ключовите фактори, водещи наемателите към решението да изберат вашето жилище за свой временен дом. Имайте предвид, че дори да сте вложили време, усилия и финансови средства, хаосът и лошата поддръжка на имота могат да изместят фокуса от тези предимства.
Ремонтните дейности неминуемо оставят след себе си голям безпорядък и прахови частици във всички помещения. Затова минете старателно с парцал всички рафтове, полилеи и елементи от интериорния дизайн, по които може да има полепнала прах. Почистете с прахосмукачка старателно и почистете подовите повърхности с моп и препарат. Не забравяйте да измиете старателно и всички прозорци, по този начин, освен че ще придадете блясък на повърхностите, ще внесете и усещане за свежест. 

Съставяне на рекламен план

Добре съставеният рекламен план ще помогне на офертата ви да достигне до правилните квартиранти. Консултантите, специализирали се в таргетирането на наематели знаят как да рекламират имота ви така, че да привлечете правилните хора и да достигнете до успешното финализиране на сделката във възможно най-кратки срокове. 

Подготовка на документи за подписване на договор

Договорът за наем е основен елемент от сделката по отдаване на апартамент под наем. Той изяснява отношенията между наемателя, който има задължението да плаща месечен наем и наемодателя, предоставящ недвижимия имот за ползване. Този тип договори могат да бъдат сключени както писмено, така и в устна форма. Все пак писменият вариант е за предпочитане, тъй като значително улеснява спазването на предварително уговорените условия, представя нагледно заложените права и задължения както на наемателя, така и на наемодателя. Именно поради тази причина, е желателно да подпишете договор за наем, без значение дали сте от страната на наемодателя, или в ролята на наемател.


Ако за намирането на наематели сте избрали да се доверите на консултантска фирма, то отговорност и основно задължение на брокера е да подготви цялата документация, съпътстваща сделката. Имайте предвид, че в едно споразумение за отдаване под наем е много важно всички подробности – от цената, срока на споразумението до правата и задълженията на двете страни, да бъдат описани подробно. Причината за това е възможността от попадане на недобросъвестни наематели. Така оказвайки се в подобна ситуация ще имате писмен документ, чрез който да защитите правата си. 


Нужна ли е професионална помощ при отдаване на имот под наем?


Процедурата по подбор, комуникация и организиране на огледи в удобно за двете страни време е сложен и дълъг процес, ако не разполагате с доверен съюзник. Понякога част от собствениците решават да се заемат  този процес сами, като по този начин целта им да е спестят от комисионата на брокера. Често дори са мотивирани от убеждението, че предлагайки квартира „директно от собственик“ ще привлекат повече интерес сред потенциалните наематели. Трябва обаче да сте наясно, че отдаването на квартира под наем крие известни рискове. Така на пръв поглед спестените средства от агентското възнаграждение могат да се окажат значително по-малко, в сравнение с разходите, възникнали в резултат създадените ви проблеми в последствие.


Откриването на съвестни и отговорни наематели изисква подготвеност и опит в сферата на недвижимите имоти. Консултантите притежават голям набор от умения, заради които си струва да си сътрудничите с агенция. Сред тях са задълбочени познания в сферата, широка мрежа от контакти, умения за водене на преговори, организиране на огледи, определяне на правилната наемна цена, изцяло съобразена с текущите пазарни условия, съдействие с изготвянето на цялата документация, съпътстваща сделката по отдаване на имот под наем и т.н. Консултантите притежават редица експертни качества като дипломатичност, аналитично мислене и адаптивност, които им помагат да се справят дори и в напрегнати и трудни моменти.


Консултантите от Имотека с радост ще ви съдействат с намирането на квартиранти за апартамента, който отдавате под наем. Благодарение на дългогодишния си опит, те разполагат с голяма база данни от клиенти и са в състояние да ви договорят най-добрите условия по сделката. Не се колебайте, а се свържете с нас още сега!