Наръчник на наемодателя

Наръчник на наемодателя: всичко, което трябва да знаете преди да отдадете имота си

В случай че планирате отдаване на имот под наем, е важно да бъдете добре подготвени. За тази цел прочетете внимателно изготвения от нас наръчник на наемодателя. В него ще откриете върху какво да фокусирате вниманието си, за да бъдете спокойни и да представите жилището си във възможно най-добра светлина пред неговите бъдещи обитатели.

Как да се подготвим за отдаване на апартамент под наем?

Изберете дали искате да работите с агенция

Преди да предприемете каквито и да било действия в посока подготовка за отдаване на апартамент под наем, трябва вземете решение дали възнамерявате да търсите самостоятелно, или предпочитате да изберете агенция, която да ви съдейства в процеса. В сътрудничеството с компания за недвижими имоти със сигурност ще откриете редица предимства, но разбира се, изборът е във вашите ръце. Ако все пак изпитвате колебания какъв е правилният подход и кое ще бъде от най-голяма полза за вас, то трябва да имате предвид следните преимущества на работата с агенция:

  • Консултантите познават пазара на недвижими имоти, имат подход и знаят как да организират търсенето на подходящи наематели, което ще ускори осезаемо сключването на споразумение за наем;
  • Те ще поемат ангажимент да ръководят етапите на отдаване, като за вас ще остане единствено отговорността да съблюдавате и осъществявате контрол върху дейността;

Може да разчитате на комплексни услуги – създаване на обява, изготвяне на снимки и разпространение на офертата в правилните канали.
Все пак е препоръчително преди да се спрете на конкретна агенция, да проучите фирмите в брашна. Насочете се към компания, която има индивидуален подход, поглед към бъдещето, опит и добро реноме. Имотека отваря врати за пръв път в София през 2015 г., като днес компанията разполага с 8 офиса в столицата, 4 във Варна и 3 в Пловдив. Агенцията ни е пионер на пазара в България с въвеждането на изкуствен интелект в работния процес, който спомага за предоставянето на по-персонализирана услуга на клиентите.

Почистете отлично мястото преди да отдадете имота

В никакъв случай не бива да неглижирате ролята на чистотата при привличане на евентуални бъдещи наематели. Старателното почистване и привеждането на имота в приятен и спретнат вид със сигурност ще се окажат сред ключовите фактори, водещи наемателите към решението да изберат вашето жилище за свой временен дом. Имайте предвид, че дори да сте придали модерен облик на апартамента и да сте вложили време и финанси в обзавеждането му, хаосът и лошата поддръжка със сигурност ще изместят фокуса от тези предимства.

Почистете така, сякаш вие ще живеете в жилището. Как бихте искали да заварите апартамента, ако сте в позицията на хора, търсещи квартира, в която да се нанесат? Минете с прахосмукачка всички помещения, като не пропуснете да ъглите и свободните пространства под мебелите. Забършете полилеите, рафтовете и хоризонталните повърхности. Почистете с моп и препарат подовите настилки – освен чистота, това ще придаде блясък и усещане за свежест. Ако разполагат с време, а метеорологичните условия позволяват – измийте прозорците и терасите. Наемателите неминуемо ще оправят поглед, за да открият каква гледка се разкрива пред тях. Не на последно място – не забравяйте санитарните помещения. Повече от ясно е, че за никого те не са любим кът за почистване, но със сигурност прилежният им вид ще остави позитивно впечатление.

Подгответе правила за ползване на имота

Помислете дали има изрични правила, с които бихте искали непременно вашите квартиранти да се съобразят. Може ли да отглеждат домашни любимци, да пребоядисват или желаете да предават наема си на конкретна дата? Важно е предварително да представите основните си изисквания, за да не се стигне впоследствие до предпоставки за неприятни конфликтни ситуации Разбира се, това в никакъв случай не е гаранция за безпроблемни взаимоотношения, но със сигурност е добро начало.

Направете професионални снимки на жилището

Ако уменията да фотографирате не са сред водещите ви качества, то обмислете да се обърнете към специалист, за да направи професионални снимки на жилището. Високото качество, реалистичното пресъздаване и представянето от добър ракурс са от съществено важно значение. Все пак трябва да знаете, че именно обявата се явява като първа „среща“ между наемателите и вашия имот. Готови ли сте да рискувате и да отблъснете заинтересованите, още преди да са получили шанс да пристъпят към оглед на живо? Ако отговорът на този въпрос е отрицателен, то не се отказвайте да платите колкото е необходимо, за да прикачите към офертата си визуално съдържание на ниво. Добра практика е да добавите и видео материал, който да послужи като своеобразен оглед. Това ще помогне на наемателите да се сдобият с по-ясна представа за разположението и големината на апартамента. Още повече, че виртуалната разходка ще спести разминаването между очакванията и реалността на търсещите квартира.

Изберете стратегия при работата с документите

За да сключите сделка, която впоследствие няма да ви постави в неизгодна позиция, трябва да подходите особено внимателно при работата с документите, както и да следвате предварително подготвена стратегия. Ако нямате необходимите познания за законовата рамка при отдаване на имот, е повече от препоръчително да се обърнете към специалист с експертни познания. Подготвените агенти на недвижими имоти ще ви предоставят ценни съвети, които ако следвате прилежно, ще може да разчитате на много по-голяма сигурност. Техните препоръки могат да ви насочат към нотариалното заверяване на договора за наем, да включите приемо-предавателен протокол или да поискате депозит. Освен това ако изберете да се доверите на практическите познания на специалистите в брашна, ще можете да разчитате и на подробно изготвен договор с конкретно и недвусмислено разписани клаузи.

Изберете реалистична цена за имота

Поставянето на реалистична цена е от основно значение за бързото сключване на сделка. Ако пристъпите към отдаването на имота, без предварително да сте се запознали с актуалните условия на пазара на недвижими имоти, има голяма вероятност да определите наем, несъответстващ на реалните ценови нива. Без значение дали той е завишен, или под пазарните стойности, този подход създава предпоставки за недоверие от страна на наемателите и оставя усещане за наличието на  нередност, което обуславя разминаването в размера на наема. Това не е желана алтернатива, тъй като както сами се досещате – всеки празен имот води със себе си разходи, за които вие трябва да се погрижите – данъци, такси за смет и за общи части и не на последно място – поддръжка. Затова е препоръчително да се обърнете за съдействие към брокер за недвижими имоти, който да ви ориентира и помогне в поставянето на правилна цена.

Опознайте възможните наематели преди да подпишете договор

Никой наемодател не би искал да повери своята недвижима собственост в ръцете на напълно непознат. Независимо, че сключването на договор за наем е добър инструмент, с който да защитите личните си права като собственик, винаги е предимство да се опитате да опознаете бъдещия си квартирант. Най-прекият път да достигнете до него е чрез чисто човешки разговор. Позаинтересувайте се от неговите битови навици и ритъм на живот. Естествено, винаги има вероятност нещо да бъде умишлено скрито или преиначено, но може да се оставите на интуицията да ви води. 
Свободната комуникация с наемателя е особено ценна, тъй като ще ви помогне до голяма степен да установите дали откривате общ език и сходни виждания помежду си. Ще можете ли да разчитате на търпение и разбиране в търсенето на консенсусни решения. Освен това в предварителния диалог могат да бъдат изяснени много важни параметри на споразумението като например доколко сумата за наем отговаря на възможностите на наемателя, а оттам сами ще направите своите изводи.

Направете необходимите ремонти

Дори да не е необходимо да се наемете с амбициозната задача – основен ремонт, то едно козметично освежаване на жилището винаги е благоприятна алтернатива. Макар нов и скоро обзаведен, с времето и ежедневната експлоатация апартаментът захабява първоначалния си свеж облик и усещане за новост. Именно поради това може да предприемете пребоядисването на стени и тавани, подмяна на повредени мебелни дръжки, ръждясали кранове или смазване на скърцащи врати. Обновяването на тези дребни подробности има отражение върху цялостна представа за жилището, нищо че в повечето случаи те стават забележими единствено тогава, когато в тях има някаква неизправност.

Декорирайте подходящо

Макар приятно, декорирането в никакъв случай не е лесно начинание. Имайте предвид, че към вашия имот могат да проявят интерес наематели с различен профил – двойки, млади семейства с деца или група приятели. Намирането на пресечна точка между тях е предизвикателство, пред което всеки собственик на отдавано под наем жилище се изправя. За да се подсигурите, заложете на конвенционален съвременен дизайн. Подбирайте скъпи и луксозни вещи само ако предвиждате да позиционирате жилището си в по-висок ценови клас. В такъв случай можете да направите застраховка, която ще послужи като допълнително спокойствие. Ако възнамерявате да отправите офертата си към широк сегмент наематели, тази стъпка остава по-скоро въпрос на избор.

При аранжиране и декорация е препоръчително да се насочите към неутрални цветове, елегантна визия и изчистени линии. Не подценявайте ролята на осветеността за постигане на усещане за уют. Използвайте не само функционалността на лампионите и полилеите, но и техните естетически характеристики. Съчетайте ги стилове с цялостния интериор и ще имате практичен, но красив акцент във всяка стая.