Да освежите имота си между наематели

Ремонтните дейности, с които да освежите имота си между наематели

Ако искате да подновите вида на отдавания от вас апартамент под наем, прочетете нашите идеи как да го преобразите лесно и на какво да обърнете внимание. Научете повече от следващите редове.

Какво да ремонтираме преди новите наематели?

Смяна на бравите

Независимо колко надеждни, солидни и трудни за разрушаване изглеждат ключалките на входната врата на вашия имот, е препоръчително те да бъдат подменяни периодично. Тази необходимост може да бъде породена от различни по естество причини:
Загуба на един от ключовете, което ви изправя пред сериозен риск в имуществото ви да се промъкнат нежелани гости;
В случай на амортизация – понякога ремонтите не се увенчават с успех, а поправката на износената заключваща система обикновено е по-трудоемка и изисква повече време от инсталирането на нов механизъм;
При напускане на старите наематели и подготовка за посрещане на новите обитатели на имота. Подсигуряването няма да ви навреди, а много вероятно е дори да останете удовлетворени от предпазливостта си.
Не на последно място, смяната на бравите е от значение и от естетическa гледна точка. Макар на пръв поглед незначителни, новите и стилни дръжки на вратите и тяхното плавно и тихо затваряне се тълкуват като внимание към детайлите и несъмнено оставят добро впечатление у вашите квартиранти.

Нови плочки в банята

Ремонтът в банята, без значение колко мащабен е той, винаги се възприема като огромно предизвикателство. Усещането да влезеш в приветлива, светла и чиста баня обаче е високо оценявано от наемателите, именно защото много често отдаваните под наем имоти с бюджетен месечен наем не разполагат с обновен санитарен възел. Ако все пак няма начин да отложите този ремонт, трябва да се стремите интериорният дизайн на помещението да бъде във възможно най-подходящи цветови комбинации и с ергономично разположение на обзавеждането. Многообразието от компании на пазара, предлагащи плочки, и разновидностите на този тип продукт, изразяващи се в множество цветове, нюанси, декоративни нюанси и текстури – правят изборът съвсем нелека задача.
Ако не сте си поставили толкова амбициозна цел, но все пак искате да внесете нови и модерни акценти в банята, трябва да имате предвид, че понякога дори смяната на санитарната техника – тоалетни чинии, душ кабина, смесители и кранчета, може да внесе съвсем различно усещане в помещението. Този подход е особено подходящ в случаите, когато банята има преди всичко нужда от козметична намеса, а плочките, макар и леко демоде, са здрави и добре залепени.

Поставяне на качествен стъклопакет

Ако дограмата в отдавания от вас имот под наем има крещяща нужда от смяна, то не отлагайте поставянето на качествен стъклопакет. Важно е обаче да знаете, че след смяната на старата дограма с нейния алтернативен вариант от PVC, понякога се случва да се появи конденз и мухъл. Това често поражда погрешното заключение, че продуктът или фирмата, извършила монтажа, са некачествени. Истината обаче се крие съвсем другаде.
Предпоставките за образуване на конденз са комбинация от два фактора – влажен въздух и студена повърхност. Влажността на въздуха в помещението се влияе от всичко, което отделя водни пари – цветя, изпраните дрехи,  готвенето и дори хората в помещението. Щом влажният въздух достигне до студена повърхност (каквито са външните стени, стъклото на прозорците и техните рамки), влагата започва да кондензира по тях. Причината този проблем да не се среща при старите дървени дограми е, че те нямат добро уплътнение, в резултат на което се получава постоянно проветряване (макар то да е нежелано). Така влажният въздух излиза от помещението, но с него път навън си проправя и голяма част от топлината.
При смяната на стъклопакета помещението се „запечатва“ и изпаренията не могат да излязат. Това води до повишаване на влажността и следователно до появата на конденз. За да разрешите този проблем обикновено е достатъчно редовно проветряване и поставяне на външна изолация. Именно затова не се отказвайте от комфорта на новата дограма и смело се заемете с подмяната на скърцащата и олющена стара дограма.

Освежаване на настилките

Ако имате късмет и не се налага да се впускате в безкрайни саги с ремонти, може да се заемете с леко освежаване на настилките. Солидният дървен паркет ще разкрие своя скрит от годините блясък, ще вдъхнете уют и ще оставите у наемателите впечатлението за поддържан дом.
Н3: Боядисване на стени
Независимо че от практична гледна точка пребоядисването на стените не е толкова важно както подмяната на стъклопакета и бравите, не бива да подценявате неговата роля. Видът на стените и тавите са сред най-лесно забележимите характеристики на жилището, именно затова е важно да им обърнете нужното внимание. Хубаво е да заложите на пастелни нюанси, тъй като не дразнят окото, създават топлота и са много по-податливи на съчетание с различните елементи от интериора.
Разбира се, винаги може да оставите тази задача за наемателите, а вие да поемете само разноските по осъществяването на освежителните дейности. Въпреки това е добре да знаете, че именно дребните акценти в грижата към имота могат да наклонят везните в посока неговото бързо наемане. 

Обзавеждане и дизайн

Ако вече сте се справили с всички гореспоменати задачи, пред вас се разкрива най-креативният етап от ремонта – вземането на дизайнерски решения. Макар и по-приятен, не бива да подценявате нито времето и финансите, които ще ви коства, нито степента му на трудност. В случай че нямате опит в обзавеждането, може да се почерпите вдъхновение от специализирани издания и интернет сайтове посветени на темата. 
Преди всичко е добре да се ръководите от максимата ‘Less is more’, или иначе казано – заложете на минималистичен и изчистен дизайн. Това ще осигури на вашите наематели простор и свобода  да внесат и нещо от себе си, с което да придадат част от своите идентичност, вкус и разбирания в дома, който обитават.
Добър подход е да се стремите към функционален дизайн, с който да осигурите най-необходимите за ежедневния живот електроуреди и мебели. Вкусът е субективно понятие, затова нека водещи параметри във вашето търсене бъдат цената и качеството. Опитайте се да си представите общата картина, което ще ви послужи като отправна точка. Така отделните акценти ще успеят да кореспондират помежду си и ще постигнете по-хомогенизиран и естетически почерк.

Смяна на осветителните тела

Освен безспорна необходимост, доброто осветлението е от ключово значение за постигане на уютна и приятна атмосфера в жилището. Поради това е от значение да съобразите къде и как да поставите осветителните тела, така че да се възползвате най-пълноценно от техните предимства – както практични, така и декоративни.
Когато обмисляте  разпределението на лампите е важно да вземете предвид изложението на апартамента, от което пряко зависи проникването на естествена светлина в помещенията. Несъмнено имотите с южно изложение са много по-облагодетелствани в това отношение, отколкото жилищата с изглед към север. При северните апартаменти слънчевите лъчи проникват значително по-трудно и за много по-кратка част от деня. Именно затова е важно да помислите за възможно най-оптималното поставяне на лампи, така че да улесните дейности като четенето, които изискват по-усилено вглеждане.