имоти в София

Тенденции на пазара на недвижими имоти в столицата

Научете повече за тенденциите на пазара на недвижими имоти в столицата. Как се развива пазарът, какви са новите тенденции, как се движат цените – отговорите на тези и  много други въпроси, може да получите тук. 

Всичко, което трябва да знаете за пазара 

Пазарът на недвижими имоти се развива изключително динамично. Фактори като общото поскъпване на живота и други непредвидими икономически, социални и здравни процеси оказват влияние върху развитието на множество сфери от живота, включително и върху имотния сектор. Прочетете следните тенденции, за да се ориентирате какво се случва реално на пазара на имоти.

Увеличено търсене на къщи около София

През последните години търсенето на къщи извън столицата нараства. Пандемията от Covid-19 и поредицата от локдауни накараха все повече хора да се замислят за удобствата на живота извън границите на големия град. Все повече купувачи се ориентират към вилните зони и близките до София села, които са с добре уредена инфраструктура и предлагат спокойствие и тишина. По този начин живеещите извън града разполагат с възможност за пълноценна почивка, като същевременно с това успяват да да се „презастраховат“ срещу потенциалния риск от евентуално ново затваряне, тъй като разполагат с достатъчно свободна площ, за да се чувстват комфортно.
Наблюдават се и случаи, в които купувачите се ориентират към закупуването на парцели, на които могат сами да строят. Тенденцията е породена вследствие на широкото предлагане на жилищни имоти в лошо състояние, които не отговарят на нуждите и критериите на купувачите.

 

Многопластов профил на купувача

Според експертите на Имотека не може да се определи конкретен нов профил на клиента. Характеристиките на купувачите се очаква да се запазят устойчиви и да няма съществена разлика в активността на една група, в сравнение с друга. На пазара излизат все повече млади хора, под 30-годишна възраст, които имат финансовата възможност да закупят първото си собствено жилище. От друга страна, хората над 50 години също са сред активните групи на пазара на имоти. Тези купувачи са преживели едно обезценяване на парите и виждат инвестицията в недвижим имот като сигурно убежище за събраните парични средства. 
Пазарът на наемите също запазва активността си, като тук ключово е установяването на сходство в очакванията между наемателите и наемодателите.

 

Атрактивни условия за жилищни кредити

Специалистите очакват банковата политика в областта на ипотечното кредитиране с добри условия по заемите, да се запази. Прогнозите относно пазара е той да остане стабилен. Банките и техните условия продължават да бъдат основен фактор, оказващ влияние върху поведението на купувачите. Добрите банкови условия за теглене на жилищен кредит и ниските лихвени проценти са предпоставка за повишеното търсене на имоти, финансирани чрез жилищен кредит.


Банките продължават да предлагат атрактивни условия по жилищните кредити. Те се стремят да привлекат все повече клиенти, които да се възползват от услугите им. Предпочитани клиенти за банковите институции са клиентите, работещите в IT сферата или в аутсорсинг компании. Обикновено това са млади хора, които разполагат с известно количество спестени средства и получават добро заплащане, което спомага за тяхната финансова стабилност. Тези от тях, които проявяват интерес и успяват да реализират покупката на собствен дом, са възприемани от банковите институции и кредитните компании като нискорискови.


В ситуация на постоянно растяща инфлация, притежаването на недвижим имот остава най-сигурната инвестиция. В допълнение към това, активността на участниците на пазара и интересът към покупка на жилище стимулират динамиката при новото строителство.

 

Ръст в цените на имотите

Традиционно търсенето продължава да изпреварва предлагането, което води до повишаване на стойността на имотите у нас. Въпреки твърденията за спад в цените, няма основание да очакваме, че такъв ще има. Те по-скоро ще се задържат на стабилни нива, а други ще нараснат леко. Цените на апартаментите старо строителство се балансират около настоящите нива или растежът им е плавен, докато нивата при новите проекти се прогнозират трудно в резултат от сериозния скок в цените на строителните материали.


Търсенето на ваканционни имоти също продължава да развива потенциала си, вследствие на пандемията. Наемите на имотите също бележат ръст в ценовите нива, което се дължи на високото търсене.

 

Расте интересът към тристайни жилища

Наблюдава се все по-голям интерес към по-големите имоти. Започналите още през 2020 г. тенденции се разгръщат и жилищният пазар продължава да привлича клиенти, купуващи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това доведе до търсене на по-големи апартаменти.
Според данните на Имотека за 2021 година, между януари и септември, 37 % от сделките са за такъв тип имоти при дял от 34 % за същия период на 2020 година. Делът на сделките за двустайни апартаменти също е 37 %, става ясно от проучването. На пазара на недвижими имоти в София се търсят предимно двустайни и тристайни жилища, намиращи се на комуникативно място и в близост до зелени площи. 

 

Намалено търсене на офиси

Коронавирусната пандемия накара все повече наематели на офиси да се преосмислят необходимостта от обособени работни помещения. Трудно предвидимата ситуация допринесе за несигурността на наемателите, което доведе до намалено търсене на офисни пространства.  Компаниите се ориентираха към нови модели на работа. Все пак, според наемодателите не може да се твърди, че търсенето е намаляло. Според тях, част от наемателите на офиси са променили своите изисквания, като са се ориентирали към по-гъвкави работни места. Това на практика означава – централен офис с изнесени работни пространства за служителите. Така всеки има възможността да работи от вкъщи, от вилата или всяка географска точка, стига да разполага с достатъчно бърза и стабилна интернет връзка. Други предпочитат да заменят стария офис с такъв, който е ситуиран в по-централна част от града и се намира в новопостроена сграда, отличаваща се с редица удобства и екологична работна среда.


Строителите са на друго мнение. Те отчитат понижение в търсенето, вследствие на повишаването на цените на строителните материали и спада в активността на строителството.

В световен план наемодателите се стремят да задържат наемателите, използвайки различни подходи като финансови стимули, които могат да бъдат насочени към оптимизиране на обзавеждането в офиса.

 

Високо търсене на старо строителство

Наблюденията на Имотека сочат, че жилища, неуспели да се реализират с години поради високата си цена, откриват своя купувач към днешна дата. Обикновено става въпрос за имоти, чиито собственици не са търсили сделка на всяка цена, а единствено на офертна стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните реалности. Напоследък много такива имоти успяват да се продадат, тъй като цените им вече кореспондират с динамично растящия пазар. Така жилища, стояли на пазара в продължение на години, успяват да открият купувач, тъй като нереалистично обявените им към тогавашния момент цени започват да отговарят на днешните пазарни нива.